Cenu Thálie za celoživotní přínos získal Somr. Nejlepší mladý herec je Siničák

29. březen 2014

Celkem patnáct herců, tanečníků a operních nebo muzikálových interpretů si dnes večer z Národního divadla odneslo Ceny Thálie za rok 2013. Za celoživotní činoherní mistrovství byl vyznamenán Josef Somr, kterého diváci přivítali dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. Slavnostní ceremoniál opět uváděl herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Vítězové jednotlivých kategorií už tradičně obdrželi různobarevné skleněné plastiky, odlité v lindavské sklárně Ajeto podle návrhu Bořka Šípka. Většina cen poputuje na Moravu.

Zástupci pořádající Herecké asociace předali také pět Thálií za celoživotní mistrovství. Kromě Jiřího Somra se jejich držiteli stali tenorista Zdeněk Švehla, tanečník Petr Koželuh, operetní pěvkyně a dlouholetá členka Hudebního divadla Karlín Dagmar Rosíková a loutkář Zdeněk Peřina, který přes čtyřicet sezon strávil v Naivním divadle v Liberci.

Cenu pro mladého umělce do 33 let získal Martin Siničák z brněnského HaDivadla. Thálii převzal z rukou ředitele pražského Národního divadla Jana Buriana a herce Jana Přeučila, který sám podobné ocenění před 47 lety získal.

Čtěte také

Devítičlenné Kolegium pro udílení Cen Thálie, kterému nově předsedá hudební skladatel Zdeněk Barták, rozhodlo rovněž o držiteli Zvláštní ceny za mimořádný přínos českému dramatickému umění. V kategorii činohra ho získal režisér, dramatik a spoluzakladatel Činoherního klubu Ladislav Smoček.

Členové kolegia vybírají z finálních nominací tajným hlasováním. Rozhodují se na základě vlastních diváckých zážitků z představení. O cenu Thálie za rok 2013 bojovalo 24 umělců. Nejvíce nominací mělo Národní divadlo v Praze.

autoři: Marie Reslová , ČRo , krw | zdroj: ČTK
Spustit audio