Čechy, kteří uvízli v Nepálu, už vyzvedl vrtulník. V Káthmándú čekají na let domů

2. květen 2015

Skupina českých turistů, která uvázla v odlehlé části Nepálu, odletěla helikoptérou do Káthmándú. Jeden z turistů na svém facebookovém profilu napsal, že do metropole v pořádku dorazili.

"Jsou v pořádku a teď už jsou v Káthmándú. Nás je pět, zatím tu zůstáváme, ale Češi už odletěli dolů, do Káthmándú," potvrdil odlet české expedice zahraniční turista, který je právě v oblasti Lho.

Jako první evakuoval vrtulník jednu z českých turistek. Potvrdil to Jiří Cívka, mluvčí pojišťovny Generali, u které je žena klientkou.

„Vrtulník, který do té oblasti přiletěl, byl vládní vrtulník. Vyzvedl naši klientku a nějaké další turisty, kteří se v té oblasti nacházeli. Podle našich informací, které máme k dispozici, se další vládní vrtulník do té oblasti chystá, aby vyzvedl i další české občany, kteří se tam nacházejí,“ dodal.

Deset českých turistů zůstalo po zemětřesení uvězněno spolu s asi 60 dalšími cizinci v malé vesnici Lho ve výšce kolem 3000 metrů. Ústupovou cestu jim odřízly sesuvy půdy. Ve vesnici Lho je naštěstí dostatek potravin.

autor: mach
Spustit audio