Čechy a Morava během okupace

14. březen 2019

Řádně zvolený prezident Emil Hácha odjíždí 14. března do Berlína, aby s Adolfem Hitlerem hovořil o budoucnosti Československa. 15. března 1939 pak české země obsazují německá vojska. Co se v kritických dnech odehrávalo v regionech? Poslouchejte reportáže Dopoledního Radiožurnálu každý celý tento týden v 10:40.

1) Došly náboje, a tak obránci kapitulovali

Během okupace se zřejmě jediná historicky doložená bitva s okupanty se odehrála 14. března 1939. Na ozbrojený odpor narazili Němci u kasáren v Místku na severu Moravy. Na tehdejší události vzpomíná poslední žijící účastník přestřelky Václav Zlý ze Zlína.

2) Němci nejprve obsadili letiště. A pozvali Čechy do Luftwaffe

Když 15. března před 80 lety Němci vnikli na české území, jako první zabírali vojenské objekty a strategická místa. V Plzni se centrem zájmu nacistů stala tři letiště: v Koterově, ve Skvrňanech a na Borech, kde do té doby sídlil Západočeský aeroklub Plzeň a Letecká četnická hlídka. Právě březnové události ovlivnily na čas jejich fungování i osudy lidí.

3) Proti okupantům se vzbouřila samotná příroda

15. března 1939 vstoupila okupační německá vojska na území tehdejšího Československa. Už dva dny předtím se ale začaly jednotky wehrmachtu formovat. Například v Nýrsku. Jejich cílem se pak staly Klatovy. Wehrmacht do města dorazil podle plánu. Gestapu, které ho mělo doprovázet, se ale postavilo šumavské počasí.

4) Druhá největší synagoga v Československu lehla popelem

Noc ze 14. na 15. března 1939 byla poznamenaná nejen příchodem německého vojska, ale taky nepokoji. Například v Teplicích, které tehdy byly součástí nacistického Německa, ničili němečtí obyvatelé opuštěné české a židovské domy. Zapálili taky synagogu – do té doby jednu z nejvýznamnějších staveb v Evropě a druhou největší synagogu v bývalém Československu.

Studio ’39: Byli jsme s vámi tenkrát i dnes

Vysílání na vlnách Radiožurnálu a ČRo Plus a také online nabídne dobová svědectví, vstupy reportérů z klíčových míst tehdejšího dění v reálném čase i hosty a pamětníky ve speciálním studiu na pražském vlakovém Hlavním nádraží. Začínáme 15. března ve 4 hodiny ráno. Záznam najdete na webu Radiožurnálu.

Spustit audio