Část věznice v Břeclavi by mohla sloužit jako uprchlický tábor, připustil hejtman Hašek

1. září 2015

Pokud policie v Jihomoravském kraji zadrží větší počet migrantů, mohla by část věznice v Břeclavi-Poštorné sloužit jako uprchlický tábor. V reakci na zvyšující se počet běženců, kteří do cílových zemí míří přes jižní Moravu, to prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD. Výstavba stanového detenčního zařízení tam začne už dnes večer.

„Je to v této chvíli věznice, takže je to režimové chráněné zařízení v trase migrační vlny. Bude aktivováno pouze v případě, že se dramatickým způsobem a na delší dobu zvýší počet zadržených migrantů,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Prohlášením reagoval na noční akci policie, při které v Břeclavi objevili více než 200 nelegálních migrantů. Cestovali z Rakouska a Maďarska.

Policie je dnes vyslýchá. Mezi běženci cestovaly i rodiny s malými dětmi. „Budeme se je ve velmi krátké lhůtě snažit vracet do Rakouska a na Slovensko,“ informoval v této věci ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Čtěte také

Výstavbu stanového detenční zařízení v Břeclavi-Poštorné jako zálohy pro případný větší příliv migrantů už předznamenaly přípravné terénní práce.

„Objekt bude policií pečlivě střežen, aby nedocházelo k žádnému kontaktu uprchlíků s občany. Vzniklá situace nás nijak netěší, ale chápeme, že ji ministerstvo vnitra musí nějak řešit,“ uvedl starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region).

Poštorná by podle něj měla sloužit k nezbytně nutnému pobytu běženců po dobu, než budou vyslechnuti cizineckou policií a než bude ověřena jejich totožnost.

Reakce místních jsou ale chladné. „Nevím, co tu chtějí. Vůbec bych je sem nepouštěl. Ještě jsem naštěstí ani jednoho neviděl a ani nechci,“ říká například Dan Přibyl.

Do Poštorné již v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Pak jejich příliv do Česka na několik let opadl, zařízení bylo uzavřeno a předáno vězeňské službě.

autoři: Tereza Kadrnožková , msk , msi | zdroj: ČTK
Spustit audio