Část lesů v CHKO Broumovsko zasáhla letos kůrovcová kalamita nevídaných rozměrů

7. září 2021 09:53

Lesy v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko zasáhla kůrovcová kalamita. Především v okolí Radvanic na Trutnovsku probíhá podle ochranářů nejmasivnější kůrovcová těžba za poslední léta. Napadené jsou stovky hektarů lesa, boj se škůdcem prohrávají i mladé stromy.

Les u vrchu Žaltman v Jestřebích horách. Velká část stromů je kvůli kůrovci uschlá, na místě pracuje těžká technika.

Čtěte také

„V porostu se nachází silně napadené stromy, vlastně ve všech stádiích kůrovce. Od vajíček po dospělé brouky těsně před vyrojením," říká Pavel Hos. Zastupuje slovenskou společnost, která les koupila během léta. Původní majitel zemřel.

Kvůli masivnímu napadení musel nový vlastník prakticky okamžitě zahájit rozsáhlou těžbu, zvuk harvestorů a motorových pil je slyšet od rána do večera.
„V tuto chvíli máme v lese tři harvestory a několik part těžařů, aby prostě byla práce co nejefektivnější."

Čtěte také

Firma v téhle oblasti koupila 540 hektarů lesa, z toho je výrazně napadená zhruba třetina. Kůrovci se přitom neubránily ani poměrně mladé stromy.

„Jedná se o mladé porosty, které měly ještě zhruba 60 let před sebou," dodává Pavel Hos. Podle něj by těžba aktuálně nejvíc napadených stromů měla skončit ještě letos.

Otázkou je, jestli se kůrovec i tak nebude šířit do okolních lesů. Například státní podnik Lesy České republiky proto vytvořil v okolí několikakilometrové nárazníkové pásmo.

Část lesů v CHKO Broumovsko zasáhla letos kůrovcová kalamita nevídaných rozměrů

„Stále tam vyhledáváme a označujeme stromy, které jeví známky napadení kůrovcem. Ty těžíme a sanujeme," vysvětluje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Čtěte také

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko dosáhla kalamita ve zmíněné oblasti nevídaných rozměrů, menší ohniska jsou ale i jinde. Například na stolové hoře Ostaš nedaleko Police nad Metují.

„Letošní rozsah kalamity nás asi všechny trochu překvapil. Protože jsme se domnívali, že těžba, která na Ostaši proběhla už v loňském roce, zachránila většinu starých porostů. Ale bohužel kůrovec pokračuje dál," říká ochranář Petr Kuna.

Stolová hora Ostaš v chráněné krajinné oblasti Broumovsko tak přijde prakticky o všechny stromy na své vrcholové plošině, kácet se nadále musí i na úbočí hory.

Spustit audio

Související