Caroline Kennedyová zřejmě bude první ambasadorkou USA v Japonsku

20. září 2013
Zprávy

Právnička Caroline Kennedyová bude pravděpodobně první Američankou v čele ambasády Spojených států v Japonsku. Na post ji navrhl prezident Barack Obama. Toho pětapadesátiletá právnička naopak podpořila v prezidentské kampani v roce 2008.

Caroline Kennedyová je jediným žijícím potomkem bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho a Jacqueline Kennedyové.

V roce 1960, když John Fitzgerald Kennedy nastoupil do úřadu prezidenta, byly jeho dceři Caroline tři roky. Když jí bylo šest, zastřelil prezidenta neznámý atentátníku v Dallasu.

Teď ji současný prezident Barack Obama - kterého Kennedyová podporovala v kampaních před prezidentskými volbami - nominoval na post velvyslankyně v Tokiu. Kennedyová na slyšení před zahraničním výborem Senátu mimo jiné uvedla:

"Ta nominace má mimořádný význam - právě letos si připomínáme padesáté výročí atentátu na mého otce."

„Neumím si představit žádnou jinou zemi, ve které bych pracovala raději než v Japonsku. Poprvé jsem ho navštívila v roce 1978 se svým strýcem, senátorem Kennedym, a hluboce mě ovlivnila naše návštěva Hirošimy,“ uvedla Caroline Kennedyová.

„Naše země mají významné politické, ekonomické, kulturní a strategické vazby a naše partnerství má celosvětový přesah,“ ujistila možná budoucí velvyslankyně Spojených Států v Japonsku.

Třetí generace Kennedyů v diplomacii

Slyšení se zúčastnili i někteří členové rodiny Kennedyových, např. vdova po senátorovi Edwardu Kennedym Victoria. Očekává se, že Senát nominaci Caroline Kennedyové hladce schválí.

Dcera zavražděného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho vstoupila do politiky a diplomacie před pěti lety. Jak píší média, představuje už třetí generaci rodu sloužícího v diplomacii Spojených států.

„John F. Kennedy se těšil a dosud v Japonsku těší mimořádné popularitě,“ připomněl japanolog Jan Sýkora. „Je to možná o i proto, že Japonci milují tragické příběhy a celý osud rodiny Kennedyových dostatečně tragický je.“

„Obě země dnes stojí před řadou společných problémů. Musí se jednak vyrovnat s rostoucím vlivem Číny – jak v regionu, tak globálně. Musí navíc administrativně dokončit přesun zhruba 4000 vojáků americké námořní pěchoty na Guam a nemluvě o problematice Severní Korey a šestistranných jednání,“ zdůraznil Jan Sýkora.

Podle něho tak bude Washington potřebovat podporu nejen japonské administrativy, ale i Japonců jako takových.

autoři: hbe , kpr
Spustit audio