Bývalá synagoga v Jirkově na Chomutovsku by měla od října sloužit kulturním účelům

20. září 2020

Synagoga v Jirkově sloužila po druhé světové válce jako sklad. Od šedesátých let minulého století až do roku 2016 se v budově a na její zahradě vykupoval šrot.

Budovu poté odkoupilo město a začalo s její rekonstrukcí. Zaplatí za ní necelých osm a půl milionu korun. Od podzimu bude bývalá synagoga sloužit jako malý koncertní sál nebo výstavní síň:  

„Práce jsou těsně před dokončením, hotovo by mělo být do konce října,“ plánuje starostka Jirkova Darina Koláčová z hnutí ANO. „Objekt chceme užívat ke komornějším účelům – malým výstavám, koncertům,“ doplnila.

Původní plány a fotografie z třicátých let, kdy budova sloužila jako synagoga se dohledat nepodařilo.

„Dokumentace k původním interiérům není dohledatelná ani v muzeích, takže jsme se museli držet předpokladů, co asi v synagoze bylo,“ popisuje nesnáze s rekonstrukcí.

Bývalá synagoga v Jirkově na Chomutovsku by měla od října sloužit kulturním účelům

Podle starostky Jirkova Dariny Kováčové z hnutí ANO, by měl projít obnovou i park u synagogy, který byl ještě nedávno zarostlý a na kterém byly plechové boudy a šrot: „Okolí by mělo být využívané jako odpočinková zahrada, a protože tu plánujeme i malé podium, může se využívat také ke kulturním účelům,“ říká starostka.

Budova má zvenku i zevnitř bílou omítku, patrový balkon má dřevěné šedé zábradlí. Synagogu připomíná kromě dispozice objektu skleněná vitráž se symbolem Davidovy hvězdy na průčelí domu. Jirkov chtěl využít židovské symboliky střídmě.

„Chtěli jsme to vyřešit tak, aby výsledek splňoval historický charakter synagogy, a současně zakomponovat nové využití,“ říká vedoucí odboru majetku a investic jirkovské radnice Milan Reiner.

K rekonstrukci domu se proto vyjadřovala i Židovská obec. Nejtěžší bylo vybourat patro, které sem v šedesátých letech minulého století vestavěl národní podnik Sběrné suroviny.

První kulturní akcí by podle vedení města mohla být výstava obrazů z nedávného malířského sympozia na nedalekém zámku Červený hrádek.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související