Budoucnost oboru Všeobecné lékařství na Ostravské univerzitě zůstává nejasná

18. červenec 2019 19:26

Rada Národního akreditačního úřadu zatím nerozhodla, jestli Lékařské fakultě Ostravské univerzity omezí akreditaci. Konkrétně pro obor Všeobecné lékařství. Tamní Lékařská fakulta v minulosti přijala desítky zájemců o studium, kteří ale nesplnili podmínky přijímacího řízení. Ukázala to dřívější hloubková kontrola akreditačního úřadu.

Dnešní jednání Rady Národního akreditačního úřadu zásadní posun v případu nepřineslo. Členové kontrolní komise radu informovali o tom, že v týdnu Ostravská univerzita doručila námitky ke kontrolním zjištěním Národního akreditačního úřadu.

"Záleží na tom, jak budou vypořádány ty námitky, jaké jsou tam argumentace, proti čemu. A na základě tohoto vyhodnocení, vypořádání těch námitek, bude dál postupováno," přibližuje další postup místopředseda Rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství Ivan Barančík.

Jasněji by podle něj mohlo být na srpnovém zasedání Rady Národního akreditačního úřadu. Lékařská fakulta Ostravské univerzity chyby s přijímáním uchazečů o studium medicíny připustila a už loni je označila za nepřijatelné.

Rektor Ostravské univerzity chce odvolání děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka

Arnošt Martínek

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata navrhne v nejbližších dnech Akademickému senátu odvolání děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka. Reaguje tak na šetření Národního akreditačního úřadu.


Zpřísnila proto odvolací řízení pro přijímání studentů a taky prověřila, že se chyby při nabírání studentů nedějí na jiných fakultách. Rektor Ostravské univerzity Jan Lata proto nevidí k případnému omezení akreditace důvod.

"Ty výtky, které akreditační úřad měl, si myslím, že jsme zodpověděli. Nastavili jsme úplně jiný systém. Kromě těch kroků jsem i podal návrh akademickému senátu na odvolání stávajícího děkana, který se na těchto praktikách podílel," řekl tento týden Jan Lata.

Sám děkan lékařské fakulty Arnošt Martínek rezignovat nehodlá, za chybami vidí systémové selhání. Akademický senát fakulty se bude jeho možným odvoláním zabývat ještě v létě.

autor: tch
Spustit audio

Související