Budete na svém pozemku kácet dřeviny? Zjistěte si, zda nepotřebujete povolení

Blíží se konec vegetačního klidu, a proto je nejvyšší čas porazit neplodící ovocné stromy, staré křoviny nebo vyčistit zahradu od náletů.

Kdy povolení ke kácení nepotřebujeme, a kdy o něj musíme zažádat, to vysvětluje Jiří Vlček z odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje. Přidá i tip na budování jezírek, která mohou při horkých letních dnech příjemně snížit okolní teploty.

Už přes zimu je zahradníci tzv. rychlí, a proto si je už teď můžete koupit v květináči a ozdobit jimi domácnost. Jak se o ně postarat se dozvíte od plzeňského zahradníka Přemysla Písaře.

Plastová okna mohou zamezit až 30% úniku tepla. Vyžadují ale kvalitní servis. Jak je po sezóně vyčistit, promazat a seřídit se dozvíte od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení.

Rybáři začínají zarybňovat západočeské vodní toky. Jakými rybami a jak je na tom členská základna po zdražení povolenek a dalších poplatků se dozvíte od Hynka Dorta, technika Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.