Britům se nelíbí vyřazení ze soutěže o severočeské doly

4. listopad 2003

Firma International Power se chystá protestovat proti způsobu privatizace severočeských hnědouhelných dolů. Tato britská společnost byla vyřazena z účasti na privatizaci spolu s dalšími 9 firmami, včetně ČEZu. Představitelé International Power se podle svých vyjádření nedozvěděli důvod, proč se soutěže nemohou zúčastnit.

Firma International Power se chtěla ucházet o 50 procent akcií Sokolovské uhelné - byla ovšem vyřazena z kvalifikačního kola a do samotného výběrového řízení tak nebyla zařazena. Richard Lappin, ředitel společnosti pro střední a východní Evropu, v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že rozhodnutí meziresortní komise nechápe. Společnost podle něj splnila všechny podmínky pro účast.

"Byli jsme překvapeni - patří nám hnědouhelný důl v Austrálii s výtěžností 20 milionů tun. Řídíme ho už několik let a je dvakrát větší než Sokolovská hnědouhelná. Proto považujeme za neuvěřitelné, že meziresortní komise nevzala tuto skutečnost v potaz, jako důkaz o naší dostatečné zkušenosti v oboru, abychom se kvalifikovali do výběrového řízení."

Richard Lappin dále uvádí, že meziresortní komise nedala jeho společnosti vědět, proč nebyla do výběrového řízení připuštěna.

"Nebyl nám sdělen žádný oficiální důvod - dostali jsme jenom sdělení, že jsme neprošli předkvalifikací pro výběrové řízení. Obrátili jsme se na právní poradce vlády a požádali je o vysvětlení, proč jsme se nekvalifikovali, ale oni s námi o tom odmítají mluvit."

Dnešní vydání britského listu Financial Times uvádí, že společnost International Power chce proti postupu meziresortní komise protestovat - mimo jiné u premiéra Vladimíra Špidly. Podnikli jste už v tomto směru nějaké kroky?

"Poslali jsme dopisy různým lidem v České republice, v nichž označujeme jednání meziresortní komise za nekorektní. Slibujeme si od toho, že odpovědní lidé znovu zváží naši přihlášku do výběrového řízení, a myslím si, že naše přihláška se v takříkajíc otevřeném denním světle jeví dostatečně robustní a demonstruje naše zkušenosti tak, abychom byli do soutěže připuštěni."

Obrátíte se tedy i na Evropskou komisi, která už se privatizací severočeských dolů zabývala, a žádá vysvětlení?

"Nevyloučili jsme zatím žádný způsob protestu - jednoduše jsme pro začátek poslali dopisy lidem, kteří se buď na procesu té privatizace podílejí nebo se o ni zajímají. Ale nevylučujeme, že podnikneme další kroky v budoucnu," řekl Radiožurnálu Lappin.

Dnešní český tisk cituje náměstka ministra průmyslu Václava Srbu, podle kterého International Power nesplňuje podmínku kontinuální těžby.

autoři: mta , vpo
Spustit audio