Brigády a sociální dávky

15. únor 2002

Krátkodobá brigáda jednoho z dětí může snížit příjmy celé rodiny. Jde o to, že členové společné domácnosti překročí určenou hranici příjmů a ztratí tak nárok na některé dávky. Právě tomu chce zabránit novela zákona o státní sociální podpoře, kterou projednává parlament. Jenže schvalování zákonů trvá poměrně dlouho, takže ještě nejméně několik měsíců budou platit stávající předpisy. O nich už Aleš Heřmánek.

Většina dávek totiž závisí na příjmu domácnosti, tedy součtu všech peněz, které její členové vydělali. Tato suma nesmí překročit určitý násobek životního minima, jinak se dávky sníží anebo úplně odeberou. Když tedy student vydělá na brigádě nějakou částku peněz, logicky se změní i celkové příjmy domácnosti, protože jak říká vedoucí odboru státní sociální podpory obvodního úřadu v Praze 2 Aneta Helešicová, patří mezi společně posuzované osoby. Výši jejich příjmů kontroluje úřad obvykle každé čtvrletí. Aneta Helešicová: Žádost se podává na jeden běžný rok, a ten běžný rok začíná vždy 1. červencem jednoho kalendářního roku a končí 30. červnem následujícího kalendářního roku. V průběhu tohoto roku se každé čtvrtletí prokazuje výše příjmů rodiny a podle toho je určena výše příspěvku.

To se týká například příspěvku na bydlení, ale obdobně se posuzují i žádosti o přídavky na děti anebo o příspěvek na dopravu. Pokud tedy vaše domácnost kvůli výdělku jednoho z jejích členů třeba na brigádě překročí stanovený limit příjmu v určitém čtvrtletí pro tu kterou dávku, úřad za toto období peníze nevyplatí. Pokud se se po prázdninách finanční situace vaší rodiny změní, můžete už v následujícím čtvrtroce dostávat příspěvky dál.

Aneta Helešicová: Ale pokud se jednou ten nárok odejme, nově vnikne opšt podáním nové žádosti. Překročením příjmů se přeruší rok, kdy platí jedna žádost. Až začne nárok znovu náležet, musí být podána nová žádost.

Prokazování příjmů má přesně stanovená pravidla, takže se jen těžko dá oficiální výdělek zatajit.

Aneta Helešicová: Některé příjmy se prokazují potvrzením, speciálně příjmy ze závislé činnosti, funkční požitky a podobně, některé příjmy si my sami obstaráme. To jsou především příjmy z podnikání, příjmy, které vyplácí správa sociálního zabezpečení, to všechno si můžeme obstarat, pokud si to klient přeje. Potom jsou tam příjmy, které se čestně prohlašují, to jsou příjmy, na které nelze vystavit potvrzení. Například jsou to příjmy z pronájmu.

Proto je důležité, abyste si předem spočítali, o kolik peněz na dávkách přijdete, když se váš syn nebo dcera vydají na brigádu. Výpočet bývá někdy složitý a proto je vhodné obrátit se na příslušný úřad, kde by vám s ním měli pomoci.

autor: alh
Spustit audio