Brazilští fotbalisté vstoupili do MS vítězně, poradili si s Chorvatskem

13. červen 2014

Zahajovací utkání fotbalového mistrovství světa zvládl lépe domácí tým. Brazílie sice s Chorvatskem brzy prohrávala, ve druhém poločase ale Neymar a Oscar zajistili pořádajícímu týmu vítězství 3:1.

Před zahájením zápasu proběhl rituál, kterým bude odstartováno každé utkání na šampionátu. Hráči obou týmů si stoupli na středový kruh a mladí Brazilci vypustili tři bílé holubice.

První velkou šanci měli překvapivě fotbalisté Chorvatska. Po centru Perišiče z pravé strany se dostal v pokutovém území k hlavičce Olič a jen těsně minul branku Césara.

V 11. minutě už se Chorvaté radovali. Tentokrát centroval z levé strany Olič, míč na přední tyči lehce tečoval Jelavič přímo do nohy dobíhajícího obránce Marcela. Od něj se „brazuka“ odrazila do odkryté branky.

Čtěte také

Takový start si asi domácí výběr nepředstavoval. Chorvatsko od úvodního hvizdu výborně bránilo a vyráželo do nebezpečných protiútoků. Přesto byla Brazílie brzy blízko vyrovnání, ale na centr Oscara nedosáhl Hulk ani Neymar.

Po půlhodině hry Brazílie vyrovnala. Neymar z dvaceti metrů napřáhl ke střele, míč se mu sice svezl z nohy, ale zatočil se přímo k tyči Pletikosovy branky a největší domácí hvězda se mohla radovat z vyrovnání.

Čtěte také

Rozhodující okamžik zápasu přišel 20 minut před koncem zápasu. Po souboji Freda s chorvatským stoperem Lovrenem skončil domácí útočník na zemi a japonský rozhodčí Nišimura nařídil penaltu, tu Neymar se štěstím proměnil.

V nastaveném čase pojistil domácí vítězství Oscar, který se prosadil střelou z hranice pokutového území, definitivně tak potvrdil vítězný vstup domácí reprezentace do turnaje. Brazílie porazila Chorvatsko 3:1.

MS ve fotbale - základní skupina A:
Brazílie - Chorvatsko 3:1 (1:1)
Branky: 30. a 71. z pen. Neymar, 90. Oscar - 11. vlastní Marcelo. Rozhodčí: Nišimura - Sagara, Nagi (všichni Jap.). ŽK: Neymar, Luiz Gustavo - Čorluka, Lovren. Diváci: 62.103.
Sestavy:
Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (63. Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (88. Ramires), Hulk (68. Bernard) - Fred. Trenér: Scolari.
Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrič, Rakitič - Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič - Jelavič (78. Rebič). Trenér: Kovač.

autoři: Vojtěch Bureš , vman
Spustit audio