Bombový útok ve Volgogradu údajně spáchala 'černá vdova' z Dagestánu

29. prosinec 2013

Nálož na nádraží v jihoruském Volgogradu údajně odpálila takzvaná černá vdova. Útočnici, která má na svědomí smrt nejméně 16 lidí, vyšetřovatelé předběžně identifikovali jako 26letou Oksanu Aslanovovou z Dagestánu. Na místě činu nalezli její hlavu. Verzí, kdo za útok může, je však víc. Podle policejního zdroje agentury Interfax má atentát na svědomí muž „slovanského vzhledu“, který měl výbušninu v batohu. Úřady tuto informaci zatím nepotvrdily.

Kromě 16 mrtvých výbuch také tři desítky lidí zranil. Podle šéfa vyšetřovatelů Vladimira Markina mezi nimi bylo i jedno dítě.

„Podle informací, které máme, čin provedla žena, sebevražedná útočnice. Poté, co se přiblížila k bezpečnostnímu rámu a zahlédla policistu, zpanikařila, a bombu naplněnou drobnými předměty odpálila,“ popsal dnes odpoledne Markin.

K útoku došlo tři čtvrtě hodiny po poledni místního času. Objevil se silný záblesk následovaný oblaky dýmu a u vstupu do budovy se ozvala mohutná exploze, která svou silou odpovídala výbuchu deseti kilogramů TNT.

Čtěte také

Podle informací z dnešního odpoledne se jednalo o akci sebevražedné útočnice. Ta měla možná původně namířeno ještě dál, ale nedostala se za bezpečnostní rámy umístěné hned u vchodu do budovy. Hlídači si všimli podezřelé ženy, kterou chtěli vzít stranou, v tu chvíli však odpálila nálož. O život přišel jeden z mužů hlídajících u rámu a další tři byli zraněni.

Trhavina tak zasáhla místo, kde je právě kvůli bezpečnostním rámům hodně lidí na malém prostoru. Nedostala se však do haly, kde v tu dobu čekala spousta lidí na tři zpožděné vlaky. Obětí by pak bylo mnohem více.

Večer se však objevila i další verze události. Podle policejního zdroje agentury Interfax má atentát na svědomí muž „slovanského vzhledu“, který měl mít výbušninu v batohu. Nikdo však informaci oficiálně nepotvrdil.

K útoku se doposud nikdo nepřihlásil. Ministerstvo vnitra zvýšilo bezpečnostní opatření na nádražích a letištích po celém Rusku.


Rodiny obětí exploze dostanou částku odpovídající 600 tisícům korun, peníze slibuje i město Volgograd bez ohledu na to, odkud lidé byli. K dispozici je i psychologická pomoc pro přímé účastníky tragédie i pozůstalé.

Reakci prezidenta Vladimira Putina zprostředkoval jeho mluvčí Dmitrij Peskov. „Prezident Putin soucítí se všemi oběťmi a jejich rodinami. Hlavním úkolem je teď poskytnout pomoc všem, kdo ji potřebují. Kromě toho prezident nařídil ministrům přijmout veškerá potřebná opatření ke zjištění okolností a příčin teroristického útoku ve Volgogradu, najít ty, kdo za ním stojí, a předat je spravedlnosti,“ uvedl Peskov.

Černé vdovy

Sebevražedným atentátnicím ze severního Kavkazu se v Rusku přezdívá černé vdovy. „Většina z nich jsou ženy zabitých velitelů, islámských rebelů z Čečenska, Ingušska nebo v poslední době nejčastěji právě z Dagestánu. Nemusí to být jen vdovy, ale i dcery zabitých mužů, i těmto se říká černé vdovy,“ vysvětluje novinářka Petra Procházková.

Podle ní je možné, že útok souvisí s blížící se zimní olympiádou v Soči. Podobně to vidí i řada ruských expertů na terorismus či bývalých pracovníků tajných služeb, kteří o dnešním útoku mluvili v ruských médiích. Shodují se, že s blížící se olympiádou může růst i počet teroristických útoků.

„Extremistické skupiny ze severního Kavkazu se snaží demonstrovat, že mají tolik síly, že i přes ta bezpečnostní opatření jsou schopny ohrozit konání olympiády v Soči. Zadruhé je to i osobní souboj s Vladimirem Putinem, který si na olympiádě zakládá,“ říká novinářka.

V souvislosti s útokem se zmiňuje jméno Doku Umarova, který sám sebe pasoval do role vůdce severokavkazských rebelů, přestože je jedním z řady velitelů extremistických skupin. „Hlásí se prakticky ke všem teroristickým útokům za posledních deset let. Kolik z nich ale skutečně zorganizoval a zaplatil, to je otázka,“ upozorňuje Petra Procházková.

autoři: jim , ČRo , Mirko Kašpar
Spustit audio