Boj proti suchu a erozi: resort zemědělství plánuje dotace na modelové farmy, které ukážou, jak na to

26. září 2016

Stát bude farmářům ukazovat, jak správně hospodařit a bojovat proti suchu a erozi. Ministerstvo zemědělství plánuje spustit nový dotační program, který by měl pomoct vytvořit síť modelových farem. Mohl by začít fungovat v příštím roce. Na třech farmách ministerstvo spouští pilotní projekt.

„Oslovené farmy pro pilotní ověřování nejsou ještě demonstrační farmy, ale spolupracující podniky, na kterých budeme ověřovat náš záměr. S pomocí Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy a Ústavem zemědělské ekonomiky následně připravíme kritéria a metodiku pro výběr demonstračních farem,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že certifikované farmy se pak budou moci ucházet o dotaci.

Zemědělský svaz uvedl, že zemědělci hospodařit umí. Propagaci některých postupů ale vítá. „Můžeme se bavit o využívání některých podsevů, meziplodin a podobné věci,“ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Na třech farmách - v Krásné Hoře nad Vltavou, Chrášťanech a Domašově - spouští ministerstvo pilotní projekt, aby si postupy ověřilo. Za testování letos utratí necelé dva miliony korun.

autor: efa
Spustit audio