Bioplynová stanice v Rapotíně jako první v Česku vyrábí biometan ze zbytků potravin

25. říjen 2019

Budoucnost obnovitelných zdrojů. Tak mluví někteří lidé o biometanu. Jako první v Česku ho začala vyrábět a dodávat do sítě bioplynová stanice v Rapotíně na Šumpersku, která zpracovává odpady. Provoz unikátní výrobny za desítky milionů korun spustila ve čtvrtek.

Do příjmové haly rapotínské bioplynky právě nacouvalo nákladní auto s kontejnerem plným zbytků potravin. Právě z tohoto odpadu se tu vyrábí bioplyn. „Jsou to gastroodpady z provozů jídelen, restauračních zařízení. Třeba mlékárny nám dávají výplachy,“ popisuje projektový manažer stanice Pavel Bureš.

Zatím se bioplyn využíval jenom k výrobě elektřiny a tepla. V Rapotíně z něj ale nově dokáží získat čistý biometan. Ten má v podstatě stejné vlastnosti jako zemní plyn. „Tenhle bioplyn obsahující z padesáti procent biometan čistíme na takovou kvalitu, aby se dal tlačit do plynárenské soustavy a pak se dostal k zákazníkům, lidem do domácností a firem,“ říká Petr Štěrba, člen představenstva skupiny EFG, která bioplynku vlastní.

Podle výkonné ředitelky Českého plynárenského svazu Lenky Kovačovské by v budoucnu mohl biometan pokrýt až desetinu české spotřeby zemního plynu a potenciál má i v dopravě. „Jedná se o novou technologii, která maximálně umožnuje využít primární energetické suroviny a pro Českou republiku je to hodně klíčové, protože biometan nám pomůže naplnit ambiciózní cíle v rámci obnovitelných zdrojů v dopravě,“ popisuje Kovačovská.

Aby podobných výroben biometanu v Česku přibylo, je podle plynařů nutná podpora státu. S tou počítá novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Spustit audio