Bezpečnostní expert Štefec: V Česku žije půl milionu migrantů, to je realita

4. červenec 2017

Česká republika se řadí k nejbezpečnějším zemím na světě. Přesto patří bezpečnost a možné hrozby k nejčastěji skloňovaným tématům. Jaroslav Štefec je bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování a v současnosti je předsedou nové politické strany Bezpečnost, odpovědnost, solidarita.

Minulý týden poslanecká sněmovna dokonce novelizovala ústavní zákon o bezpečnosti České Republiky. Pokud se stejně vysloví i senát, budou mít občané ústavní právo nabývat, držet a nosit zbraně k zajišťování bezpečnosti země.

„Problém bezpečnostních hrozeb vnímá celé spektrum občanů, nejen řadových, ale i politici, kteří mají zájem sledovat mezinárodní dění, vnímají že dochází k posunu v bezpečnostním prostředí v Evropě,“ tvrdí Jaroslav Štefec.

Bezpečnostních rizik je celá řada, tvrdí Štefec. Bezpečnost ohrožuje podle jeho názoru ilegální migrace nebo riziko válečného konfliktu v Evropě. Pokud dojde ke konfliktu, předpokládá Štefec válku NATO proti Rusku, případně Turecko nebo Ukrajina proti EU.


V Česku žije půl milionu migrantů, to je realita. Samozřejmě jsou to migranti ze států jako je Ukrajina, Polsko, Slovensko, ale i USA nebo severských zemí. Tito lidé zde žijí a pracují. Česká republika meziročně patří na 2. až 3. místo v EU v přijímání migrantů.Jaroslav Štefec

Podle Štefce je zde i velké množství ilegálních migrantů, kteří se zde pohybují bez kontroly českých úřadů. „Víme o tom, že tu existují enklávy, kde dlouhodobě žijí muslimské komunity v ČR, jsou minimálně tři, spíše jich je pět a v těchto enklávách se mohou vyskytovat lidé, o kterých úřady nemají představu, kde se tam vzali.“ Štefec ale o možném nebezpečí ze strany těchto komunit informace nemá.

Proč si Štefec myslí, že bezpečnostní služby nestačí? Čeho chce dosáhnout v otázce bezpečnosti? Proč souhlasí s podporou komunistických důstojníků? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Jan Moláček
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.