Benefiční večer Světlo pro Světlušku se letos odehrává v duchu narozeninových oslav

5. září 2023

Večer Světlo pro Světlušku se nesl v duchu narozeninových oslav: kulaté 20. narozeniny slaví Světluška, jubilejních 100 let je letos Českému rozhlasu a 70 let uplynulo od prvního vysílání České televize. Koncert je každoročním poděkováním všem partnerům, dárcům a dobrovolníkům. Celou akci z několika míst v historické budově Českého rozhlasu na Vinohradské třídě vysílali živě Radiožurnál a ČT1, moderovala světluščí dvojka Veronika Khek Kubařová a Kovy.

Světlušku můžete podpořit odesláním dárcovské SMS, přispět on-line přes web svitimstale.cz nebo prostřednictvím QR platby ze svého mobilního bankovnictví.

Budovu Českého rozhlasu jsme jako zázemí pro letošní přímý přenos zvolili záměrně, abychom se mohli symbolicky ohlédnout za 20 lety úspěšného fungování Světlušky a přiblížit pravou rozhlasovou atmosféru. Na úvod přenosu proto přivítáme diváky a posluchače přímo z Vinohradské třídy a z prostoru citlivě zrekonstruovaného foyeru historické budovy. Hudební vystoupení přineseme živě z akusticky výjimečného hudebního studia S1 a v Atriu moderního studiového domu, odkud budou večerem provázet také naši moderátoři.

Vyrostli se Světluškou

V rámci předtočených medailonků letos ukážeme především ty osobnosti se zrakovým postižením, které se Světluškou doslova vyrostly a odstartovaly své životní příběhy. Symbolicky se propojí s mladšími, pro které bude Světluška svítit stále. Chceme se ohlédnout za předchozími lety, ale současně dodat lidem se zrakovým postižením jistotu, že budou-li potřebovat, mohou se na Světlušku obrátit i kdykoliv v budoucnu.

Osm hudebních vystoupení a speciální mix

Diváci a posluchači se mohou tentokrát těšit na osm duetů hudebníků se zrakovým postižením spolu se známými zpěváky. Speciální narozeninový večer s námi oslaví Tomáš Klus, Adam Mišík, Mirai, Hana Holišová, Kaczi, Elis Mraz a Skety.

Speciálně pro tento večer jsme také připravili mix písní, které v minulosti vznikly pro Světlušku. Hudební vystoupení zazní za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a v komornější verzi pak s doprovodem smyčcového kvintetu Unique Orchestra. Nebude chybět ani Světluščí sbor, složený z Kühnova dětského sboru a dětí ze Školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a Základní školy pro žáky s poruchami zraku na náměstí Míru v Praze.

„Pravidelnost a předvídatelnost dávají klid a prostor se nadechnout a dělat věci správně. Díky pravidelné i dlouhodobé podpoře od Světlušky mohou lidé se zrakovým postižením vidět a plánovat svou budoucnost, mohou s větší jistotou zvládat každodenní situace. Stejně tak Světluška získává díky pravidelným a dlouhodobým dárcům příležitost být vizionářem. Děkuji, že s námi svítíte stále,“ doplňuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Jak nás můžete podpořit

Během koncertu budou lidé moci podpořit Světlušku odesláním dárcovské SMS, přispět on-line přes web svitimstale.cz, nebo prostřednictvím QR platby ze svého mobilního bankovnictví. Koncert vysílá živě Radiožurnál a ČT1 ve 21:20.

Vzhledem k omezené kapacitě hostů nebude letos možné zakoupit vstupenky na akci v předprodeji, ani na místě. Děkujeme za pochopení.