Benefiční koncert získal desetitisíce na boj s Alzheimerovou chorobou

15. prosinec 2015

Michal Horáček uspořádal s přáteli druhý ročník benefičního koncertu s názvem Nezapomenutelný večer. Hudebníci v pondělí večer zahráli na podporu lidí s demencí. V Česku je téměř 150 tisíc pacientů trpících Alzheimerovou nemocí, kteří potřebují odbornou pomoc. Chorobné zapomínání je postupně vyřazuje ze života.

Výtěžek z prodeje lístků a DMS, který letos činí nejméně 65 tisíc korun, půjde na konto České alzheimerovské společnosti.

„I když Alzheimerovu chorobu dosud nedokážeme vyléčit, už dnes jsme schopni její rozvoj zpomalit a následky činit snesitelnějšími, a to nejen pro nemocné, ale i pro početnou množinu těch, kteří o ně pečují,“ řekl pořadatel koncertu Michal Horáček divákům.

Boj proti nemoci je pro něj důležitý. „Znám knihy Terryho Pratchetta, který také trpěl touto chorobou. Nadto jsme my všichni znali Petra Hapku.“

„Je to zvláštní, osobní důvod, proč na to chceme upozornit a poprosit lidi z celé České republiky, aby byli tak laskaví a uvážili, zda nechtějí podpořit nějakým menším darem, prostřednictvím DMS, tuhle hodně důležitou činnost,“ vzkázal.

Zkušenost s chorobou měla i jedna z divaček, která se s ní setkává u své babičky. „Začínají problémy s krátkodobou pamětí, neustále se ptá na stejné věci, opakuje stejné historky a je to čím dál tím horší,“ popsala průběh.

Na koncertě zazpíval i Ondřej Ruml. „S Michalem Horáčkem spolupracuji už dlouho a dnešní večer byl speciální pro alzheimerovskou společnost. Byl to benefiční koncert, takže to je moje občanská povinnost na něm zazpívat,“ řekl.

Loni se díky akci podařilo vybrat zhruba 50 tisíc korun. Peníze z letošního benefičního koncertu společnost použije na hloubkové konzultace, které poskytuje lidem s demencí a jejich rodinám zdarma.

Přispět na konto České alzheimerovské společnosti se dá zasláním dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS mezera PROTIDEMENCI na telefonní číslo 8 77 77.

autor: ivv
Spustit audio