Beatles - 1. část

2. prosinec 2006
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V roce 1964, kdy vrcholila éra ječících fanynek Beatles, by nikdo nevěřil, že se "Brouci" za necelých deset let budou zabývat náboženskými texty, studovat duchovní nauky a pronášet výzvy ke světovému míru. Beatles patřili k typickým představitelům druhé generace rockerů, kteří už netrpěli rozdvojeností mezi světským a svatým. O gospelu věděli jen to, že jej zpívali oblíbení američtí zpěváci. Jejich vztah k církvi byl zanedbatelný. Beatles byli součástí generace, která chtěla čelit životu bez pomoci víry v nadpřirozené.

Ale už v druhé polovině šedesátých let nastal obrat. V létě 1967 Paul McCartney v jednom z rozhovorů říká, že se mu otevřely oči co se existence Boha týče. A John Lennon nahrává písničky tak, aby zněly jako když se východní světec modlí na vrcholku hory.

Klíčovým činitelem náhlého obratu Beatles k náboženství bylo pravděpodobně LSD, kyselina lysergová, halucinogen, který měl pověst marihuany na druhou. Filosofická droga. Lidé kteří se vydali na trip jako tvrdošíjní materialisté s touhou užít si trochu zábavy, se vraceli zpět s pocitem nejistoty, zda viděli Boha, nebo se dokonce Bohem stali. Největším propagátorem této drogy byl profesor psychoterapie na Harvardu Timothy Leary. Zvláště důležitá byla Learyho myšlenka vnímat trip s LSD jako duchovní zážitek. Knihy Timothy Learyho se dostaly velice brzy také k Beatles a zážitky na tripech inspirovaly mnoho jejich písniček zvláště na albu Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.

Album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

LSD v letech 1966 a 1967 přetvořilo podobu rokenrolu. Rockoví hudebníci sice nepsali o LSD gospelové písně, ale zkušenosti s drogami byly ve spoustě nahrávek zřejmé. Timothy Leary to velice silně vnímal a nazýval rokenrolové hudebníky básníky a filosofy nového náboženství. O Beatles mluvil jako o čtyřech evangelistech a rockových hvězdách, ze kterých se stali svatí mužové. Ustaraným rodičům radil, aby si poslechli Seržanta Pepře, zavřeli oči, zaposlouchali se do kázání z Liverpoolu a poznali, že je to nejstarší poselství lásky, pokoje a smíchu, aby doufali v Boha a nestrachovali se o své děti, protože to, co se děje, je krásné a správné.

Na určitou dobu LSD přesvědčilo lidi, že spása je skutečně blízko. Kdyby si jen každý uvědomil, že jsme všichni součástí Boha, kdyby byl každý naplněný láskou, byly by sváry a nenávist věcí minulosti.

V audiopříspěvku byly použity ukázky z písní:

She Loves You
Lucy In The Sky
Within You Without You

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.