Basketbalový Nymburk změnil filozofii. Mladý tým prověří CSKA Moskva

19. prosinec 2015

Basketbalový Nymburk už dvanáct let v řadě vládne nejvyšší domácí soutěži. Výrazněji prorazit na mezinárodní scéně se mu ale doteď tak úplně nepodařilo. Třeba věhlasnou Euroligu - nejlepší klubovou soutěž starého kontinentu - si Středočeši ještě nikdy nevyzkoušeli. Možná i proto se vedení klubu na začátku tohoto roku rozhodlo pro změnu filozofie a to nejen při skládání kádru.

„V lednu 2015 jsme začali řešit, že naše výsledky nejsou ideální vůči rozpočtu. Přijali jsme filozofii pro stavění týmu na více let vpřed,“ vysvětluje důvody nutných změn sportovní ředitel mnohonásobného českého mistra Michal Ježdík.

Nové zaměření mnohonásobného českého mistra je postaveno na třech základních pilířích: „Atletismus, to znamená pohyblivost hráčů, herní inteligence a ambice hráčů,“ vysvětluje.

Z těchto priorit vychází i herní styl, kterým se Středočeši v letošní sezoně zatím prezentují. „Rychlejší přechod na útočnou polovinu a agresivní obrana. Když jste včas na útočné polovině, máte víc otevřených střel a potřebujete víc střelců. Pod každým pilířem je dalších pět až šest, které se snažíme plnit,“ říká šéf Nymburka.

I proto se většina kádru oproti loňské sezoně obměnila, čímž klub vstoupil do prvního stádia přestavby. Ze zahraničních hráčů, kteří v Nymburce v minulé sezoně působili, nezůstal jediný a kromě sedmi nováčků se také vrátil trenér Ronen Ginzburg, kterému je právě takovýto systém vlastní.

„Máme velice mladé družstvo, které je plné hráčů, kteří chtějí ukázat, že patří do vysoké evropské úrovně,“ říká bývalý vynikající basketbalista, místopředseda ČBF a nymburský konzultant Jiří Zídek mladší.

„Jsme si vědomi, že kvůli tomu, že tým je méně zkušený, bude mít výkyvy. Měli jsme velmi těžkou sérii, kde jsme hráli VTB zápasy a pohár jen venku a měli jsme velký počet porážek. Ale celkově je posun viditelný, i když nejdůležitější zápasy teprve přijdou,“ upozorňuje Michal Ježdík.

 

Někdo se jde na zápas proběhnout, někdo prolétnout. Chasson Randle předvedl ve středu proti Ventspilsu takovou parádu, ž...

Zveřejnil(a) Basketball Nymburk dne 18. prosinec 2015

Napovědět něco o skutečné síle mužstva a jeho odhodlání ale může už nedělní poslední zápas Nymburka v tomto roce, ve kterém na pražské Královce hostí jeden z nejlepších celků Evropy - moskevský CSKA.

„Je to poslední zápas před Vánoci, takže nikdo nechce dostat nějaký výprask, všichni chtějí na svátky odjet v poklidu. Dáme do toho maximu energie, abychom nemuseli zkousávat nějaký debakl,“ ubezpečuje asistent Lubomír Růžička, že porážku o 51 bodů ze vzájemného utkání na půdě soupeře, hodlá basketbalový Nymburk co nejvíc odčinit.

Z u tkání prestižní VTB ligy mezi Nymburkem a CSKA Moskva chystáme na zítřek poslední letošní přímý přenos na internetovém streamu Český rozhlas Sport. Ten začne pár minut před úvodním rozskokem, který je na programu v neděli v pražské sportovní hale Královka v 18 hodin.

autoři: jbk , vman
Spustit audio