Baroš krizitoval dění v českém fotbale a přirovnal ho k žumpě. Dostal důtku

16. duben 2015

Disciplinární komise fotbalové asociace udělila ostravskému útočníkovi Milanu Barošovi důtku za výroky na Twitteru po zápase s Plzní. Podle komise se Baroš dopustil nesportovního chování. Hráč si ale i přes trest za svými ostrými tvrzeními o poměrech v českém fotbale stojí.

Milan Baroš, frustrovaný událostmi ze zápasu Baníku s Plzní, psal na svůj účet na Twitteru o korupci a žumpě.

Také vyzýval k boji proti předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkové i místopředsedovi asociace Romanu Berbrovi.

Ze Strahova si po dvou hodinách odnesl trest. Nejnižší možný a vlastně symbolický - tedy důtku.

„Šel jsem vysvětlit svoje výroky, za kterými si doteď stojím, a dostal jsem za to důtku za nesportovní chování. Přijímám to, ale i kdyby byl trest jakýkoli jiný, moje názory se absolutně nemění,“ řekl Baroš.

Disciplinární komise našla Barošovo provinění v 11. článku disciplinárního řádu, kde se řeší hlavně zdržování hry, předstírání zranění, ale také neukázněné chování i mimo hru, což je podle předsedy komise Richarda Bačka právě Barošův případ.

„Právo na oprávněnou a odůvodněnou kritiku nemůže být samozřejmě žádným případem dotčeno. V tomto případě ovšem způsob vyjadřování hráče Milana Baroše, že toto je víc než korupce a že to je žumpa, kterou teď ve fotbale máme, je podle názoru disciplinární komise s ohledem na svoji paušalizující povahu za hranicí odůvodněné kritiky,“ vysvětlil Baček.

Berbr je čistý

Nikdo jiný se v souvislosti s tímto případem postihu bát nemusí. Deník Sport ale v týdnu zveřejnil e-mail, který Bačkovi poslal Roman Berbr. Místopředseda asociace v něm předsedovi disciplinárky píše, jak by měl s případem naložit a navrhuje pro Baroše konkrétní trest, což podle řádů nesmí a pamatuje na to i ten disciplinární.

V článku 17 se mimo jiné píše o tom, že trest od čtyř měsíců do dvou let zákazu vykonávat svou funkci může dostat ten, kdo ve snaze získat příznivější výsledek rozhodnutí orgánu asociace ho ovlivňuje způsobem, který odporuje zásadám fair-play a pravidlům morálky.

Ovšem zahájit řízení i s místopředsedou Berbrem se předseda disciplinárky nechystá. „Toto vůbec nebylo předmětem dnešního jednání. Disciplinární komise se rozhodně žádným způsobem necítila obsahem podnětu ovlivněna,“ ujistil Baček.

Milan Baroš si ohledně Berbrova e-mailu, ve kterém pro něj požadoval více než důtku, jen povzdychl. „Bez komentáře. Já bych to dál nerozváděl. Uškodil sám sobě,“ uzavřel Baroš.

autoři: jkb , sib , jam
Spustit audio