Bankovní identita jako nová „digitální občanka“. Přelomový digitalizační projekt s názvem SONIA

2. duben 2019 08:44

K přihlášení do takzvaného Portálu občana a k vyřizování agendy s úřady nebudeme možná v dohledné době potřebovat občanský průkaz s čipem a čtečku nebo datovou schránku. Mohlo by to být daleko jednodušší  - stačit by k tomu mohly stejné údaje, jaké používáme při přihlašování do internetového bankovnictví. Právě projekt SONIA je jedním z témat konference Internet ve státní správě a samosprávě, která dnes pokračuje v královéhradeckém kongresovém centru Aldis. 

Děti nemají zkušenosti s filtrováním informací. Pomozte jim zvládat nebezpečí internetu

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Bc. Aleš Mentberger v naší radioporadně na téma: Nástrahy internetu. Víte, čím se baví na sociálních sítích vaše děti? Nebojte se zabezpečit internetové účty. Jde o bezpečnost celé rodiny.

Myšlence jsou zatím nakloněni i politici. Například poslankyně Barbora Kořanová z hnutí ANO, členka sněmovního podvýboru pro e-Goverment, se sice nepovažuje za odbornici na IT, o to víc ale nápad hodnotí z pohledu uživatele.
„Pro mne to je revoluční. Já jsem tím strašně nadšená. Protože když si budu chtít například uzavřít smlouvu s plynárnou nebo elektrárnou, tak si to prostě vyplním formulář on-line a potom si to potvrdím pomocí přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví. To mi přijde skvělé."

Jenže k tomu je zatím ještě daleko. Bude potřeba například změnit některé zákony. Konkrétně tři, nejdůležitější z nich je bankovní zákon.

„Co mám informace od bankovní asociace, tak v podstatě někdy do dubna by onen bankovní zákon mohl přijít do poslanecké sněmovny. Když se vyřídí tohle, tak si myslím, že do roka by mohl být celý projekt SONIA spuštěný," říká Barbora Kořanová, která předpokládá, že by projekt SONIA mohl najít podporu u poslanců napříč parlamentními stranami.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše ale bude ještě potřeba jednat o tom, co by měly banky z toho, že by systém provozovaly. A tady se může shoda ztratit.
„To je otázka, která je na jednání v rámci ministerstva financí, potažmo ministerstva průmyslu a obchodu, aby to nebyla služba, která je draze účtovaná státu. Kde i ty komerční datové správy stojí například 15 korun."

Jak zajistit bezpečnost našich dětí? Bezpečně do školy a ze školy. Ale dnes také na internetu!

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vrchní komisař Policie ČR kpt. PhDr. Ondřej Moravčík v naší radioporadně na téma: bezpečně nejen ze školy a do školy. Jak zajistit bezpečnost našich dětí?

Podle Ivana Bartoše sice zatím není jasné, co by taková služba případně mohla stát, ale co naopak jasné je, je to, že by měla být pro uživatele bezpečná.
„Líbí se mi, že se to obrací a zaznělo to i na konferenci. Že se tady nedělají projekty a potom se řeší nějaká security, ale skutečně se řeší security souběžně s oním projektem."

BANK ID je švédský model, funkční i v dalších zemích. V některých je dokonce povinný, s tím se v Česku podle Barbory Kořanové nepočítá.
„Možná to je špatně, třeba v Estonsku to povinností je. Ale já si myslím, že je to krok správným směrem. Protože z toho samozřejmě nemůžeme například vyloučit důchodce, nebo osoby s postižením a tak dále. Každý člověk tedy bude mít stále možnost jít na kontaktní místo a vyřídit si to opravdu na úřadě."

O dalších projektech, souvisejících s digitalizací státní správy a samosprávy, se bude na kongresu v Hradci Králové jednat i dnes.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související