Balení cigaret s varovnými obrázky budou na trhu nejdřív koncem srpna

20. květen 2016

Ode dneška platí v Evropské unii protikuřácká směrnice - nařízení o varovných obrázcích na krabičkách cigaret. V českých trafikách a obchodech budou nová balení ale nejdřív za tři měsíce. Výrobci ještě doprodají ta současná.

Kuřáky by měly varovat třeba fotografie muže po infarktu nebo zčernalých plic. Podle Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku to část lidí může od cigaret odradit:

„Ty krabičky jsou definitivně ošklivější. Ne, že by to byly nějaké hororové obrázky, to je prostě realita, k čemu kouření vede.“

„Čili, takové ty krásné obaly, zlaté, lesklé, to není realita kouření. Ta realita je právě na těchto obrázcích,“ poznamenala Králíková.

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery tyto obrázky ale nebudou k ničemu: „Existují pouzdra, do kterých se krabička vloží.“ Jak řekl, navrhoval, aby u každé krabičky byl příbalový leták s popisem rizik, obdobně jako u balení léků.

„Ve státech, které tato opatření zavedly, se podařilo snížit počet kuřáků zhruba o 3 procenta,“ konstatoval už dříve ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. „Zaplať pánbůh za každý život, který dokážeme zachránit.“

Česko ještě nemá pro nové krabičky od cigaret kompletní potřebná pravidla. Vláda ještě neschválila vyhlášku ministerstva zemědělství, kterou se budou firmy při výrobě obalů řídit. Resort ji chce poslat kabinetu do několika dnů.

Změnu přinesla novela zákona o potravinách, kterou ještě nepodepsal prezident Miloš Zeman. Ten dnes při návštěvě Olomouckého kraje řekl, že se ji vetovat nechystá.

„Já jsem mnohokrát řekl, že nemohu vetovat novelu protikuřáckého zákona proto, že jsem sám kuřák a ocitl bych se tady v konfliktu zájmů. Takže ji s těžkým srdcem podepíši,“ uvedl Zeman.

Krabička cigaret - vzhled po 20. 5. 2016
Varování na tabákových výrobcích
autor: lej
Spustit audio