Azylový dům a v něm sedm sociálních bytů. Takové mají plány v Nové Pace

19. prosinec 2016

Noclehárnu ani azylový dům v Nové Pace nenajdete. Bezdomovců a lidí, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení, ať už kvůli exekucím, dluhové problematice či nízkým příjmům, ale přibývá. Šance na ubytování pro lidi ze znevýhodněného sociálního prostředí by se měla v Nové Pace zvětšit. Radnice má nyní k dispozici stovku sociálních bytů a plánuje vybudovat azylový dům.

„Pod takovou plachtou tady v okolí Paky tady přebýval, ale podařilo se nám ho umístit do domova pro seniory, splňoval věk i podmínky," popisuje případ bezdomovce se šťastným koncem Milan Pospíšil, místostarosta Nové Paky, ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

Pokud se ale objeví problematický člověk, je to dost komplikované
„Měli jsme tady jeden takový případ, kdy jsme museli dotyčného vystěhovat, protože měl sběratelskou vášeň. Elektro a tak dále. Místnost úplně zatarasil tímto materiálem, uprostřed byla jeho špinavá neustlaná postel," říká Milan Pospíšil.

Čtěte také

Pokud pracovníci sociálního úřadu nenajdou volný byt v Nové Pace, řeší bydlení prostřednictvím azylového domu v Jičíně, Trutnově nebo Hradci Králové.

Zajistit těmto lidem střechu nad hlavou bývá složité, přiznává Jana Vrbová vedoucí sociálního úřadu: „Máme tedy možnost jednak využít tu ubytovnu městskou, ale těch bytů tam není moc. Máme několik startovacích bytů, to jsou byty zvláštního určení, ale tam jsou určité zásady, jaké ten člověk musí splňovat."

Azylový dům Rybka ve Studené

Na sociálně slabé lidi radnici často upozorňují sami lidé
„Byly telefonáty, byly i osobní kontakty, že říkali, máte tam člověka na ulici, víte o tom, děláte s tím něco? Ta veřejnost k tomu není lhostejná," dodává Jana Vrbová.

A potvrzuje, že právě nyní v zimním obdobím je to s těmito lidmi náročnější: „Stalo se nám teď, že přišel pán jenom s igelitkou bez přístřeší, dokázali jsme ho do dvou dnů ubytovat, ale musím říct, že až v Liberci."

Radnice proto plánuje vybudovat v Harantově ulici dům se sedmi bytovými jednotkami
„Pro určitou cílovou skupinu, ale ne pro lidi bez přístřeší. Spíš levnější bydlení pro maminky samoživitelky, lidi s nižším příjmem," doplňuje Jana Vrbová.

Objekt se ale bude rekonstruovat v případě, že městu dopadne žádost o dotaci.

Spustit audio