Až pětina potravin končí v koši. Nechápeme totiž správně údaje o datu spotřeby

30. listopad 2016

Češi vyhazují mnoho potravin předčasně. I v otázce trvanlivosti je třeba nejen pečlivě číst etikety na výrobcích, ale také jim správně rozumět. Řada lidí totiž vůbec netuší, že existuje rozdíl mezi označením „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“.

Potraviny s nápisem „minimální trvanlivost do“ můžeme totiž běžně konzumovat i po tomto datu. Pokud jsme dodrželi pokyny pro skladování, obal je neporušený a vzhled jídla přijatelný, nemáme se čeho obávat. Údaj najdeme nejčastěji na konzervovaných a sušených potravinách, například na rýži, dále na chlazených a mražených výrobcích, ale třeba také na oleji a čokoládě.

Naopak datum „spotřebujte do“ objevíme u potravin, které se rychle kazí. A právě po tomto datu bychom je určitě jíst neměli. Máme na mysli hlavně čerstvé ryby a mleté maso nebo čerstvé sýry. Dobu použitelnosti můžeme ale prodloužit, například když maso ihned po zakoupení dáme zmrazit.

Průzkumy z posledních let ukazují, že v bohatých zemích vyhodí jeden člověk průměrně kolem sta kilogramů potravin ročně, zatímco v rozvojových zemích je to přibližně 10 kilogramů.

autor: spr
Spustit audio