Autobusová zastávka jako místo k rozjímání a vzpomínání? Bruntálští senioři takové speciální místo mají

19. únor 2019

V době, kdy se vám kvůli stáří či nemoci zúží celý svět na jeden pokoj a chodby nějakého sociálního zařízení, je každá maličkost oživující vzpomínky velmi cenná. Toho jsou si vědomi v Centru sociálních služeb Pohoda v Bruntále.

Z bruntálského Centra sociálních služeb Pohoda vyjíždí autobus. Pojede, kdy chcete a kam chcete. Je totiž namalovaný na zdi, jen lavička a jízdní řád jsou opravdové. Pracovníci domova využili jedno z prázdných zákoutí chodby, aby vlastními silami vytvořili malou autobusovou zastávku určenou k rozjímání a vzpomínkám.

O výmalbu se postarala pracovnice centra Pohoda Veronika Mikesková

„Lidé, kteří nemluví a třeba jezdili autobusem, tak si vzpomenou. Už když jsme to tady dodělávali, tak tři naši uživatelé přišli a udělali jééé, takže to účel splní. A až doděláme i jízdní řád na té žluté tyčce, tak to bude úplně bomba,“ říká v rozhovoru vedoucí úseku přímé péče Miroslava Sedláková.

Plánuje, že jízdní řád budou obměňovat. Zatím mají nachystané Vrbno, Bruntál, Praděd, tedy nejznámější okolí. „Všichni, kteří jsou v domově, jsou z okolí Bruntálu, nebo to tady znají. A podle potřeb si uděláme i vlastní jízdní řád,“ dodává Sedláková.

Vedoucí úseku přímé péče Miroslava Sedláková a redaktorka Romana Kubicová
Spustit audio

Související