Auta odvážející po kalamitě dřevo z lesů, často ničí cesty. Některé obce chtějí odškodnění

16. prosinec 2017 10:30

Na Trutnovsku stále odstraňují škody po silné letní bouřce. Ta poničila zhruba sto tisíc kubíků lesa. Staleté stromy přelomené v půlce, nebo vyvrácené i s kořeny. Škody v řádech desítek milionů korun. To je krátký výčet toho, co v lesích na Trutnovsku způsobila silná letní vichřice. 

Majitelé lesů odhadují škody na sedmdesát milionů korun, další problémy ale způsobuje těžká technika odvážející zpracované dřevo. Ta totiž ničí lesní cesty i okolní silnice.

„Valy bláta vysoké asi 50 centimetrů, cesta je skutečně pro osobní automobily naprosto nesjízdná," popisuje stav štěrkové cesty mezi Kohoutovem a Brzicemi nezávislá starostka druhé zmiňované obce Nelly Kárníková.

„Lidé každý den samozřejmě volali a zlobili se, jak je možné, že se tam těží a oni se nemohou dostat do práce, což byla prostě pravda," doplňuje Nelly Kárníková.

Brzice přitom na jaře zaplatily za opravu cesty statisíce korun, s těžaři proto začaly vyjednávat o kompenzacích.

„Abychom tedy měli nějakým způsobem zajištěno, že nám buď dají peníze, nebo to dají do pořádku," říká starostka Brzic Nelly Kárníková.

Obec byla úspěšná, s jednotlivými firmami se dohodla na odškodnění v řádech desetitisíců korun.

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Nákladní auta Lesní společnosti HSS ale současně poničila asfaltovou silnici. Na tu se už lesní zákon nevztahuje a obec proto jednání o odškodnění vyřešila měsíční smlouvou o pronájmu.

Podle jednatele těžařské společnosti Jana Spanilého je domluvená cena 180 tisíc korun. „Byla to dohoda. Že za 180 tisíc nás tam na měsíc pustí a my si za ten měsíc to dřevo musíme odvézt po té komunikaci."

Obec Brzice chce jednat také s Lesy města Jaroměř, které jsou vlastníky velké části poničených lesů. Jejich jednatel Jaroslav Němec poškození cest potvrzuje, úsekem podle něj denně projedou desítky aut, plně naložený kamion má zhruba 45 tun. O výši odškodného nebo nápravě škod se prý rozhodne na jaře.

Spustit audio

Související