Astronauti na Mezinárodní stanici vstoupili do volného kosmu

24. prosinec 2013

Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice ISS vstoupili do volného kosmu. Posádka by dnes měla dokončit opravu poškozeného čerpadla.

Oproti předpokladům NASA by astronautům na vše mohly stačit dva namísto tří původně plánovaných výstupů. Při tom prvním se jim totiž povedlo udělat více práce.

Dnešní výstup do volného kosmu se původně plánoval na pondělí, američtí astronauti Rick Mastracchio a Mike Hopkins ale potřebovali delší čas na to, aby připravili záložní skafandr.

Při návratu z první opravy se totiž na Mastracchiově obleku objevily problémy. Další úskalí práce ve volném kosmu připomíná publicicsta Pavel Toufar:

„Je to práce v beztížném stavu, ve vnějším prostoru, v těžkém skafandru.“

Pokud se dnes vše podaří, na vesmírné stanici bude možné znovu spustit oba chladiče a díky nim i všechny ostatní systémy, které se kvůli poruše preventivně vyřadily z provozu.

Expert: Situace vyžaduje neodkladné řešení

Rick Mastracchio a Michael Hopkins se tak stali už druhými astronauty, kteří se kdy vypravili do volného vesmíru na Štědrý den. Naposledy podobnou výpravu 24. prosince podnikla před 14 lety posádka raketoplánu Discovery.

Podle vesmírného odborníka Tomáše Přibyla je to důkazem, že situace na stanici je vážná:

„To, že nedají vydechnout lidem v řídícím středisku, kde přeci jenom ten provoz mezi vánočními svátky bývá trošičku volnější, svědčí o tom, že tam nahoře se stalo něco nepříjemného a neočekávaného.“

„Selhal jeden ze dvou chladících okruhů, což je problém z tzv. big fourteen, jeden ze čtrnácti kritických okruhů, nebo otázek, které, když se pokazí, tak se musí neodkladně řešit,“ zdůraznil Přibyl.

ISS - Mezinárodní vesmírná stanice
autor: nov
Spustit audio