Asi dva tisíce Pražanů oslavily s KSČM svátek práce. Vyslechli kritiku na adresu vlády

1. květen 2013

Kritika současné vlády - to bylo hlavní téma komunistických oslav svátku práce na pražském Výstavišti, kam přišly více než dvě tisícovky příznivců KSČM. Strana kritizovala narůstající sociální rozdíly mezi lidmi, kabinetu vytýká údajně asociální reformy.

Chladné ráno neodradilo příznivce KSČM, aby přišli na tradiční oslavu Svátku u Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti tradičně zahájila Píseň práce. Dorazil i předlistopadový generální tajemník tehdejšího Ústředního výboru Komunistické strany Československa Milouš Jakeš.

Na úvod vystoupila s projevem poslankyně Marta Semelová. „Demokracie roní slzy při pohledu na chudobu a každodenní porušování lidských práv v této zemi. Stále víc rozhodují peníze, moc a drzé lokty. Kdo je nemá, může si stoupnout do fronty. Ne na banány, ale do fronty čekatelů na práci či podporu,“ prohlásila. Ostře pak také kritizovala vládu.

Nezaměstnanost, korupce a nedostatečná ochrana seniorů - to byly jen některé výtky zástupců KSČM na adresu vlády. Před zaplněnými ochozy Křižíkovy fontány promluvil místopředseda strany Jiří Dolejš, od Sametové revoluce prý marně hájí smysl Svátku práce.

Návštěvníkům hrála kapela a lákaly je i stánky s různým občerstvením, tiskovinami i suvenýry. U vchodů do areálu Křižíkovy fontány lidé podepisovali petici s názvem Proti šmejdům, tedy proti nekalým praktikám podomních prodejců.

Před vchodem na Výstaviště čekala na komunisty skupina jejich odpůrců s transparenty a nápisy "Táhněte do KLDR", "Zámek hrůzy zadarmo = slez bolševiků".

autoři: nib , mkp
Spustit audio