Armáda převzala první vozy z kopřivnické automobilky

28. březen 2008

První nákladní auta Tatra, která mají postupně nahradit vozy Praga V3S, zvané vétřiesky, dnes přebírá Armáda ČR. Kopřivnická automobilka má pro české vojáky zatím připravené tři desítky nových aut. Vétřiesky jsou totiž zastaralé a už naší armádě nevyhovují.

První nákladní auta Tatra měla Armáda ČR původně dostat na konci loňského roku. Zkoušky vozů ale odhalily nedostatky a nové testy zpozdily dodání nových aut. Celkem bude naše vojsko potřebovat téměř 560 nákladních vozů. Zaplatí za ně přes 2,5 miliardy korun. Víc než polovinu z nich mají získat čeští vojáci ještě letos. Automobilku Tatra vybrala Armáda ČR v roce 2006 přímo, bez výběrového řízení.

Celá zakázka má tedy několikaměsíční skluz. "Do konce listopadu měla Tatra dodat první část zakázky, to bylo 27 vozidel. Z důvodu odstraňování závad z kontrolních zkoušek nebyly dodány. Čili tato první část zakázky se začíná přebírat dnes v Novém Jičíně. Jakmile Tatra splní svou povinnost za rok 2007, měla by dodat 72 vozidel do 31. března. Je zřejmé, že to nestihne, ale dá se říci, že skluz je Tatra pravděpodobně schopná do jednoho měsíce odstranit," řekl náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva.

Do konce roku by vojáci měli používat 304 nových vozidel. Tatry budou rozmístěny k jednotkám podle připraveného harmonogramu, přičemž armáda počítá i s možným nasazením strojů v rámci zahraničních vojenských misí. Ještě letos by se tak některá z nových tatrovek mohla podívat třeba do Kosova či Afghánistánu.

autoři: tif , vav
Spustit audio

Více z pořadu