Americký viceprezident podpoří rozšíření vývozu plynu ze Spojených států do Evropy

19. listopad 2014

Český premiér Bohuslav Sobotka a americký viceprezident Joe Biden spolu na úterní schůzce v Bílém domě řešili hlavně obranu a bezpečnost. Velký prostor také dostalo téma energetiky. Sobotka řekl, že se Biden postavil kladně k možnosti rozšíření vývozu plynu ze Spojených států do Evropy.

„Já jsem požádal pana Bidena o to, aby Spojené státy rozšířily možnost vývozu plynu. Téma jsem otevřel, protože ho pokládám za důležité z hlediska diverzifikace zdrojů v Evropě, posílení energetické bezpečnosti,“ vysvětlil.

Viceprezident Biden podle něj obecně záměr podpořil.

Sobotka po setkání v Bílém domě řekl, že Biden ocenil Česko za pomoc v Afghánistánu a zprostředkování diplomatických služeb pro Spojené státy v Sýrii.

Váží si také úsilí země v oblasti lidských práv. „Řekl, že boxujeme v této oblasti nad svojí váhu,“ citoval Sobotka.

Předseda vlády označil za jeden z hlavních důvodů návštěvy Spojených států úmysl otevřeně se přihlásit k principům, které prosazoval Václav Havel, jehož dnes ocení odhalením busty americký Kongres.

Někteří američtí představitelé a pozorovatelé vyjadřovali v poslední době znepokojení nad výroky některých českých politiků o lidských právech i zpochybňování odkazu Václava Havla.

Premiér Sobotka s delegací se setkal s americkým viceprezidentem Bidenem
autoři: lek ,
Spustit audio