Americké tajné služby zřejmě odposlouchávaly mobil německé kancléřky Merkelové

24. říjen 2013
Zprávy

Americká tajná služba prý sledovala mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. Informoval o tom zpravodajský deník Der Spiegel. Merkelová si žádala okamžité vysvětlení těchto praktik. Obamovi řekla, že pokud by byly informace pravdivé, bude to pro ni naprosto nepřijatelné a vážně to poškodí vzájemnou důvěru. Americký prezident Barack Obama to ale popřel. Podobný rozhovor musel nedávno vést s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

Už v červnu týdeník Spiegel napsal, že americká rozvědka každým dnem monitoruje na německém území až 20 milionů telefonů a 10 milionů mailů.

Teď se ukazuje, že mezi sledovanými byl i soukromý telefon kancléřky Merkelové. Německý deník získal informace od bývalého zaměstnance amerických tajných služeb Edwarda Snowdena.

Podle mluvčího kancléřky považuje Angela Merkelová podobné chování za naprosto nepřijatelné a poškozující důvěru mezi tradičními spojenci. Šéfka německé vlády si stěžovala přímo Baracku Obamovi a žádala okamžité vysvětlení těchto praktik.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že Obama tyto informace nepotvrdil:

„Prezident ujistil kancléřku, že Spojené státy nesledují a nikdy nesledovaly žádnou její komunikaci. Jak už jsme řekli, sbíráme tajné informace velmi podobně jako ostatní země. Ale jak prezident uvedl, pracujeme na přehodnocení našeho systému tak, abychom dokázali zajistit správnou rovnováhu mezi nutnými bezpečnostními opatřeními a ochranou soukromí.“

S podobným zjištěním přišel před pár dny také francouzský deník Le Monde. Podle jeho informací Američané sledovali nejen osoby spojené s terorismem, ale také řadu francouzských podnikatelů nebo vysoce postavených úředníků a politiků.

Americká rozvědka rozzlobila také země Latinské Ameriky. Měla totiž sledovat komunikaci brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové a mexického prezidenta Enriqua Peni. Rousseffová kvůli tomu dokonce zrušila říjnovou státní návštěvu Spojených států. Podle informací od Snowdena tajná služba sledovala i čínské telefonní společnosti.

autoři: kls , Michaela Vydrová , tpa
Spustit audio