Americká videotéka Netflix nově nabízí své služby i v Česku

7. leden 2016

Americkou internetovou videopůjčovnu a televizi Netflix si nově mohou předplatit i lidé v Česku, byť zatím musí počítat s tím, že pořady nebudou moci sledovat v češtině. Společnost oznámila, že rozšířila své pole působnosti o dalších 130 zemí světa, celkem je nyní dostupná v asi 190 zemích.

Netflix je internetová televize, která nabízí předplatitelům svou databázi. Ti si pak mohou za zhruba 215 korun měsíčně podle svého vybírat, co z nabízených titulů chtějí sledovat.

Ve světě je asi největším konkurentem Netflixu televize Amazon, služby tohoto druhu však znají i diváci v Česku. Podobně si mohou pustit nabídku televize Nova na serveru Voyo, zdarma pak nabízí své pořady třeba Česká televize, televize Prima nebo portál Stream.

„Určitě se dá očekávat, že o Netflix bude stále větší zájem z pohledu českých uživatelů. To by se samozřejmě nějakým způsobem mělo odrazit i na českém trhu, protože tu bude mnohem větší konkurence pro současné provozovatele podobných služeb,“ vysvětlil publicista Roman Všetečka, který sleduje digitální média.

Na rozdíl od této nabídky si však divák Netflixu nevystačí s češtinou. Ta mezi 21 mutacemi, v nichž jsou služby dostupné, zatím chybí. Nebude se dabovat, ani titulkovat. Filmy a seriály ze zámoří si tak užijí hlavně diváci ovládající angličtinu. Zájemci si ale mohou Netflix vyzkoušet, první měsíc užívání je zdarma.

„Spuštění Netflixu je v tuto chvíli spíše gesto, kterým chtěli v současné době podpořit probíhající mezinárodní veletrh. Obsah zatím není titulkovaný ani dabovaný a bude ještě nějakou dobu trvat, než ho přizpůsobí těm jednotlivým trhům. Ale myslím, že k tomu také dojde,“ dodal předseda české Asociace producentů v audiovizi Pavel Strnad.

Šéfredaktor Digizone.cz Jan Brychta ale upozorňuje, že pro Netflix nebude český trh rozhodně prioritou.

„Čeští diváci nejsou zvyklí za obsah platit. Je otázkou, zda se to podaří Netflixu zlomit. Těch vlaštovek už tady pár bylo, dost z nich už zkrachovalo. Pro tak velké a globální hráče, jako je Netflix, je prostě Česká republika malá. Než získají odpovídající tržní podíl, bude to chvilku trvat a určitě pro ně nejsme prioritou,“ vysvětlil Brychta.

Seriál House of Cards i film Beasts of No Nation

Netflix tituly nejen nabízí, ale stojí i za jejich výrobou. Asi nejslavnější a nejúspěšnější z jeho dílny je seriál z prostředí vrcholné americké politiky s názvem House of Cards, tedy Dům z karet. Drama o postavě herce Kevina Spaceyho, který se usilovně snaží ovládnout Bílý dům, získalo už řadu cen.

Netflix stojí třeba také za komediální sérii Orange Is the New Black a začal se zaměřovat také na filmy. V létě uvedl svůj první snímek. Je o dětských vojácích v Africe Beast of No Nation.

Ne všechno však český divák bude moci zhlédnout, což se týká třeba zrovna House of Cards. Práva na vysílání seriálu už prodala společnost České televizi.

Společnost tvrdí, že v současnosti jsou její služby dostupné ve více než 190 státech. Na sociálních sítích o nich píší třeba uživatelé z Turecka, Ruska, Indie, Jižní Afriky nebo Nigérie. I když v těchto zemích lidé poznamenávají, že signál internetu je často velmi špatný, a tudíž ne každý se na videotéku dostane.

Netflix naopak nepůsobí v zemích jako Sýrie, Severní Korea nebo Čína. Právě ta je však nyní pro firmu hlavním cílem, Netflix se prý už snaží jednat s Pekingem.

„Čína chce kontrolovat obsah, který je šířen, takže Netflix není jediná služba, která není v Číně dostupná. Například YouTube v zemi vůbec nefunguje, vznikají tam proto lokální služby,“ doplnil mediální odborník Jan Potůček.

Vzorem pro Netflix jsou ale v tomto ohledu společnosti Disney a Apple. Ty Čínu po určité době přesvědčily a na její trh úspěšně vstoupily.

autoři: ČRo , pan
Spustit audio