Alfa Mist: Konečně na deskách funguji v rámci týmu

Londýnský klavírista, který přivedl k jazzu kus jedné generace. Tak bychom mohli označit umělce, který si říká Alfa Mist a 28. října zahraje na festivalu Mladí Ladí Fest. Poslechněte si náš aktuální Jazz Profil.

Alfa Sekitoleko, ročník 1991, se narodil v Newhamu, Londýně. Své rodné čtvrti se pevně držel i během studií, která absolvoval na Langdon Academy a Newham Sixth Form College. Alfa toužil po kariéře profesionálního fotbalisty, ale jeho maminka si přála, aby dokončil alespoň dva roky na vysoké škole. Zaměřil se tak především na studium hudební kompozice a už od patnácti začal tvořit vlastní muziku.

„V mládí mě nejvíc bavil grime a umělci typu Kano. Jednoduše věci, které poslouchali všichni kolem. Poslouchal jsem i hodně hip hopu, hlavně ze Spojených států. Primárně pojmy typu The Roots a Mos Def,“ říká Alfa, který se ke klavíru mimo jiné dostal i tak, že jej uchvátilo, když zahlédl svého lektora, jak odehrál skladbu Ordinary People od umělce jménem John Legend. Další fází byl jazz, world music a filmové soundtracky. Ke všem těmto žánrům se dostal díky zálibě v samplování.

Smíření s vlastními schopnostmi

„Jsem celkem pesimistický, abych řekl pravdu a v muzice se to dost projevuje. Moje tvorba je sice celkem energická, ale stejně tak trochu temná,“ říká Alfa, který naráží na zvyk pracovat po nocích, což je přímým důsledkem jeho problémů s nespavostí. Nachází ale i určitou dávku optimismu. Tak třeba: „Svůj projev jsem objevil poměrně náhodou, když jsem se rozhodl nezkoušet pouze samplovat a snažil se pochopit hudbu, kterou jsem dříve samploval, jak funguje v rámci celku. Existovala totiž mezera mezi hudbou, kterou chci dělat a kterou jsem schopen vytvořit. Vždycky jsem slyšel něco v dáli, co jsem nebyl schopen reálně vytvořit. Asi to nikdy nebude ideální a už jsem se smířil se svými schopnostmi.“ 

V roce 2017 vyšel Alfa Mistovi dlouhohrající debut jménem Antiphon. Natáčení, mix, mastering ale také vydání, vše proběhlo v Pinkbird Recording. Reedice už následně vycházely u Alfova vlastního labelu Sekito. „Toto album je pro mě skutečně zlomové. Poprvé jsem zažil, co to znamená mít miliónové počty shlédnutí na YouTube. Každopádně hlavní pro mě je, že jde o ucelený komplet. Má to skoro třiapadesát minut, což znamená, že řada lidí tomu věnovala opravdu hodně času a moc si toho vážím,“ říká Alfa Mist, kterého na desce doplnila mimo jiné basačka, zpěvačka a autorka nejednoho přebalu Kaya Thomas-Dyke.

Alfa Mist

Na bedrech celé kapely

V pořadu byl omezený prostor se více věnovat nejnovější desce Variables, a proto to doplňujeme zde. „Myšlenka desky byla vytvořit řadu různých možností, kterými by se deska mohla ubírat. Proto se deska jmenuje Variables (Proměnlivé prvky, překl. aut.), protože jsou to všechno různé varianty mě samotného. Každá ze skladeb mohla posloužit k tomu, abych z každé z nich vytvořil celou desku. Věřím, že emoční harmonie celou desku drží pohromadě,“ říká Alfa a dodává:

„Moje alba většinou stojí na nějakém konceptu. Základem je nějaká otázka/téma. U Variables jde o nekonečné možnosti. Bavil jsem se nedávno s nějakými svými přáteli o lidech, se kterými jsme chodili do školy. A o tom, jak měl každý stejné základy během dospívání/výchovy, ale u každého se to vyvinulo nakonec úplně jinak. To je jedna z nejsilnějších myšlenek, která mě v poslední době napadla během psaní.“

Beatmaker a náladotvůrce, s velkou slabostí pro melancholii, v sobě našel cit i pro živelnější tvorbu: „Nemůžu si pomoct, ale pomalu neumím psát nic než melodické a emotivní věci, ale s touto deskou jsem znovu objevil cit psát energičtější věci. Sám jsem chtěl tu energii při psaní okamžitě cítit, což je přesně ten pocit, který jsem měl u hudby, když mi bylo čtrnáct nebo patnáct. Chápeš, pohupuješ hlavou jako gangster nebo puberťák. Takový jsem zvolil přístup a doufám, že se to na desce projevilo,“ zmiňuje Alfa Mist a také říká:

„To hlavní, co se s touhle deskou změnilo je fakt, že dříve jsem všechno připravoval sám. Nikdy jsem nehrál s dalšími lidmi. Nikdy jsem si nemohl dovolit jít do studia s celou kapelou. Býval jsem tak pouze ve svém pokoji a vytvářel hip hopové beaty. Hudba se ale tvoří jinak, když se do toho zapojí názory jiných lidí. Jednoduše vytvoříš něco, čeho bys nebyl schopen sám. Zároveň je sestava extrémně důležitá a kdybys jen vyměnil basistu, tak by výsledek zněl úplně jinak.“

autor: Daniel Sywala
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.