Afrika bez Čechů, ale se Slováky

3. červen 2010

Naše fotbalová reprezentace na mistrovství světa do Jihoafrické republiky nepostoupila. Na černém kontinentu zato bude hrát náš soused – Slovensko. Jak se mu, nebo třeba jinému vašemu favoritovi, bude dařit? Jak se země připravila na fotbalisty a fanoušky 32 národních týmů? A co se děje v zákulisí šampionátu? Uslyšíte od 11. června do 11. července na Radiožurnálu!

Mezinárodní fotbalová asociace (FIFA) letos pořádá už 19. mistrovství světa. Koná se v Jihoafrické republice a je to také poprvé v historii, kdy šampionát pořádá člen Africké fotbalové asociace (CAF).

Od pátku 11. června do neděle 11. července se do vysílání Radiožurnálu budou hlásit naši reportéři. Přímo v dějišti MS ve fotbalu budou Jaroslav Plašil a Ľubomír Smatana připravovat příspěvky do ranního, dopoledního, odpoledního i večerního vysílání. Ľubomír Smatana se jako zahraniční zpravodaj a reportér bude zaměřovat víc na mimofotbalové dění, to znamená na šampionát jako společenskou událost. Jaroslav Plašil vás bude informovat o přípravě jednotlivých týmů, sportovním zákulisí a uslyšíte také jeho reportáže z fotbalového prostředí mistrovství.

O vývoji jednotlivých utkání se dozvíte v pravidelných vstupech našich redaktorů – budou se hlásit živě ze všech zápasů, které budou sledovat na monitoru v africkém studiu. Nejvíc informací (nejen) o šampionátu uslyšíte jako tradičně každý den večer ve Sportžurnálu.

Týmy a postupové boje

Logo

Mistrovství světa ve fotbalu se zúčastní 32 národních týmů. Reprezentace Jihoafrické republiky jako pořádající země má účast zajištěnou a nemusela projít kvalifikačními utkáními. Jak je bohužel známo, český národní tým se nekvalifikoval, zato se to nečekaně podařilo Slovensku. Jen tak pro zajímavost, Češi jsou v současné době až na 33. místě žebříčku FIFA…

Přehled skupin

skupina A: Jihoafrická republika, Mexiko, Uruguay, Francie
skupina B: Argentina, Nigérie, Jižní Korea, Řecko
skupina C: Anglie, Spojené státy americké, Alžírsko, Slovinsko
skupina D: Německo, Austrálie, Srbsko, Ghana
skupina E: Nizozemsko, Dánsko, Japonsko, Kamerun
skupina F: Itálie, Paraguay, Nový Zéland, Slovensko
skupina G: Brazílie, Severní Korea, Pobřeží slonoviny, Portugalsko
skupina H: Španělsko, Švýcarsko, Honduras, Chile

Nejprve budou od 11. do 25. června sehrána utkání v rámci čtyřčlenných základních skupin „každý s každým“. Do vyřazovacích bojů postupují vždy první dva týmy.

Play off

Logo

osmifinále: 26.-29. června
čtvrtfinále: 2.-3. července
semifinále: 6.-7. července
o 3. místo: 10. července
finále: 11. července

První zápas bude patřit pořadatelské zemi – 11. června se v největším městě JAR Johannesburgu odehraje na stadionu Soccer City utkání mezi Jihoafrickou republikou a Mexikem.

Kdo se stane vítězem 19. mistrovství světa ve fotbalu? Brazilci? Portugalci, Španělé, nebo úřadující šampióni Italové? Jak daleko se dostanou Slováci? Šanci mají třeba i Nizozemci a Kamerunci. Ale vlastně každý. Jen Češi to, bohužel, určitě nebudou…

Fotbalové stadiony, na kterých se MS odehraje


zobrazit místa zápasů MS ve fotbalu 2010 v Jihoafrické republice na větší mapě


Soccer City, Johannesburg

Ellis Park Stadium, Johannesburg
Green Point Stadium, Kapské Město (Cape Town)
Moses Mabhida Stadium, Durban
Loftus Versfeld Stadium, Pretoria
Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth
Free State Stadium, Bloemfontein
Mbombela Stadium, Nelspruit
Peter Mokaba Stadium, Polokwane
Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg

A jen připomenutí: mistrovství světa ve fotbalu v roce 2014 bude pořádat Brazílie.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: bum , lep
Spustit audio