90 let s Vámi: archív Českého rozhlasu se otevírá na Radiožurnálu

8. leden 2013
90 let s Vámi

Český rozhlas je tu s námi už 90 let a jeho archív tak skrývá nejedno bohatství. Nahlédnutí do rozhlasové historie nabízí denně po jedenácté hodině cyklus dokumentů 90 let s Vámi. Rozhlasová historie se začala psát v pražských Kbelích 18. května roku 1923. Zaposlouchejte se do ní spolu s námi!

V reportážích, které vznikají díky obsáhlému archívu Českého rozhlasu, si připomínáme nejdůležitější mezníky našich dějin právě v den, kdy se udály, nebo se věnujeme osobnostem, které mají v daný den výročí. Seriál připomíná také výjimečné reportáže nebo legendární rozhlasové pořady. V celoročním cyklu tak uslyšíte to nejlepší, čím se může rozhlas po 90 letech existence pochlubit.

Rozhlasáci byli totiž vždycky tam, kde se něco dělo, a tak uslyšíte například ukázky z projevů našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, připomeneme si okupaci Československa, Pražské povstání, komunistický puč roku 1948 a zavzpomínáme na Miladu Horákovou nebo Jana Palacha. Autory cyklu „90 let s vámi“ jsou Jan Herget a Jaroslav Skalický.

Dostane se i na důležité sportovní události, třeba na nezapomenutelné vítězství Emila Zátopka na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 nebo výhru našich hokejistů nad týmem tehdejšího Sovětského svazu na Mistrovství světa v roce 1969. V archívu Českého rozhlasu je také reportáž z prvního letu člověka do vesmíru, ale i z mise amerických astronautů na Měsíc.

Depozitář zvukových snímků

Hledání v archívu je dobrodružství

Autoři seriálu našli v bohatém archívu i skutečné perličky. „V lednu posluchači uslyší například rozhovor s legendárním klaunem Grockem z roku 1935 nebo operu Rusalka zpívanou v esperantu. Díky Miloslavu Turkovi, který archív spravuje, jsme získali také jediný zvukový záznam hlasu Oty Pavla nebo Alberta Einsteina. Skutečnou kuriozitou je pak fiktivní rozhovor s mimozemšťanem z roku 1963,“ říká jeden z tvůrců cyklu Jan Herget, podle kterého je práce s rozhlasovým archivem napínavá a vzrušující.

Také pro Jaroslava Skalického je hledání v archívu úžasným dobrodružstvím. „Často se pod nic neříkajícími názvy skrývají nesmírně zajímavé výpovědi, které velmi názorně vypovídají nejen o době, ve které vznikly, ale i o charakterech lidí, které je pronesly. Práce je to časově náročná, protože vyžaduje přeposlechnout dlouhé minuty záznamů, než se v nich podaří objevit to, co hledáme, nebo z mnoha zajímavých pasáží vybrat tu nejpřitažlivější.“

Večerní dokumenty

Ohlédnutí za rozhlasovou historií nabídnou také 25minutové dokumenty, které na Radiožurnálu uslyšíte každé první pondělí v měsíci po 20. hodině.

Český rozhlas odvysílal řadu projevů T. G. Masaryka.

Jedním z nich je například dokument „Opatrně to nešlo“ Karoliny Koubové, který vypráví o útěku za hranice novinářky Heleny Koželuhové a jejího manžela Adolfa Procházky, ministra zdravotnictví ve vládě Klementa Gottwalda.

Dokument Daniela Moravce „Na okraji beznaděje“ zase čerpá z archívních rozhlasových nahrávek rozhovorů, hlášení a zpráv z ledna 1969 a odkrývá pohnutí i úlek nad činem a smrtí Jana Palacha. Současně však pátrá po tom, jaký vztah má k Palachovi mladá generace.

Vysílání ČRo Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , anr
Spustit audio