57. Jizerská 50 se blíží. Jaké bude počasí, kdo už je přihlášený a čím nemazat?

20. prosinec 2023 13:02

Jizerská 50 nabídne v únoru 2024 svůj už 57. ročník. Šance přihlásit se mezi účastníky zatím je. V polovině prosince je přihlášeno necelých 8 tisíc závodníků.

Od 8. do 11. února 2024 se už po 57. poběží tradiční lyžařský závod Jizerská padesátka. Aktuálně (k 19. prosinci 2023) je do Bedřichova přihlášeno téměř 8 tisíc startujících ve všech kategoriích.

Organizátoři věří, že sněhové podmínky nezpůsobí žádné komplikace. Právě počasí hraje při Jizerské padesátce důležitou roli. Jak bude druhý únorový víkend, zatím nikdo nedokáže stoprocentně říct.

Přihlášeno je zatím téměř osm tisíc lyžařů. Další ještě mají šanci, neměli by ale otálet. Vedle světové špičky se v Bedřichově objeví i české osobnosti, například profesor Jan Pirk, architekt a herec David Vávra, herec Jakub Kohák, cyklista Roman Kreuziger, olympijská vítězka Kateřina Neumannová nebo trojnásobný vítěz Jizerské padesátky Stanislav Řezáč.

Skleněné trofeje pro vítěze a účastnické medaile 57. ročníku Jizerské 50 jsou z dílny českého umělce Matyáše Chocholy. Trofeje vyrobil pomocí sádrového odlitku z lyžařské stopy před startem minulého závodu na 50 km.

A bude nutné počítat s uplatněním jasného pravidla: Nesmí se pro mazání používat žádné fluorové vosky. To platí pro profesionály i amatéry, bez rozdílů.

Na další podrobnosti se redaktor Pavel Petr ptal člena organizačního týmu Davida Doušy, poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související