11. listopadu 1989 začaly demonstrace v Teplicích. Lidé tam požadovali dýchatelný vzduch

11. listopad 2019 08:52

V mlze husté tak, že by se dala krájet, se před 30 lety ocitly Teplice. Není to pohádka, ale skutečnost. Mlha byla plná škodlivin z průmyslových podniků a elektráren – například koncentrace oxidu siřičitého až dvacetkrát překračovaly tehdy platné limity. Kvůli špatnému životnímu prostředí tam proto lidé vyšli do ulic.

Mlha panovala ve městě asi dva týdny – vidět bylo jen na pár metrů a přejít přes silnici byl doslova adrenalinový zážitek. Občas byla mlha nažloutlá a také páchla.

Autobusy a trolejbusy MHD měly cedule s nápisem „Pozor inverze!“, děti ve školkách a družinách v těch dnech nechodily na procházky a bylo také doporučeno, aby lidé moc nevětrali.

Nikdo ale přesně nevěděl, kolik a jakých škodlivin přesně dýchá – meteorologové měli od vládnoucí komunistické strany zakázáno přesná čísla zveřejňovat.

Při demonstraci, která nebyla povolena národním výborem, lidé zaplnili náměstí Zdeňka Nejedlého, jak se tehdy Benešovo náměstí jmenovalo a vydali se i na pochod. Podle těch, kteří tam byli, se pak na dalších demonstracích, které se konaly 12. a 13. listopadu, spontánně dohodli na místě.

Při třetí demonstraci si nakonec lidé vynutili debatu s vládnoucími komunisty. Došli k sídlu okresního výboru strany, kde před ně předstoupil okresní tajemník Antonín Váňa a na pondělí 20. listopadu slíbil diskuzi s odborníky, zástupci firem i zástupci KSČ a úřadů o tom, co se dá dělat a co udělají pro zlepšení životního prostředí.

20. listopadu už ale i v Teplicích začaly prosakovat informace o zásahu bílých přileb na Národní třídě v Praze a studentské stávce a prakticky nikdo už nebyl zvědavý na plané sliby.

Spustit audio

Související