10 věcí, které byste měli vědět o výstavě EXPO

13. duben 2015

Dlouho očekávané EXPO 2015 je tady. Od 1. května se otevírá areál u italského Milána, ve kterém se představí celkem 145 zemí světa. Přinášíme vám proto základní informace o významu letošní světové přehlídky a také několik zajímavostí z historie.

1. EXPO 2015: Uživit planetu energie pro život

Letošní EXPO se koná u italského Milána na ploše 1,1 milionu metrů čtverečních. Výstava nese podtitul Uživit planetu, energie pro život.

Dalšími tématy výstavy EXPO 2015 jsou také boj s chudobou, podvýživou a hladomorem, prevence proti epidemiím a civilizačním chorobám, podpora výzkumu, vzdělávání v oblastisprávné výživy a zdravého životního stylu a zhodnocení kulturních a národních kulinářských tradic.

Čtěte také

2. Jak bude vypadat český pavilon?

Ke vstupu bude kolemjdoucí lákat plastika v podobě ptačí hlavy a auta od sochaře Lukáše Rittsteina, který chce zdůraznit kombinaci přírody a vědeckotechnického pokroku.

Na podobě samotného pavilonu se podepsal ateliér CHYBIK+KRISTOF – Associated Architects z Brna. Návrh využívá modulární stavby, která umožňuje snadnou demontáž a přesun. Tvůrci proto doufají, že pavilon bude sloužit i po skončení výstavy, třeba ke stavbě mateřské školy.

3. Na co láká česká expozice?

Jednou ze zajímavostí má být Laboratoř ticha, ve které vědci nechali vyrůst český les. Expozice však přiblíží také nanotechnologie čistící vodu, vakcíny pomáhající hospodářským i domácím zvířatům nebo léky proti civilizačním chorobám.

Ke vstupu do českého pavilonu láká výrazná plastika

4. Další výstava se bude konat ve Spojených arabských emirátech

EXPO 2020 s podtitulem Propojení myslí, utváření budoucnosti bude pořádat Dubaj.

5. První výstava EXPO se konala v Londýně

Za historicky první EXPO se dnes považuje výstava, která se uskutečnila v roce 1851 v Londýně pod názvem Velký výstava průmyslových děl všech národů. Přilákala asi šest milionů lidí a na vstupném se tehdy utržilo 186 tisíc liber.

6. Eiffelova věž, symbol Paříže, stojí jen díky Světové výstavě

Tématem výstavy, která se konala v roce 1889 v Paříži, byla Velká francouzská revoluce. Událost se totiž pořádala v roce 100. výročí této historické události. Pro tuto příležitost byla postavena také slavná Eiffelova věž.

Čtěte také

7. Ve Filadelfii si návštěvníci oblíbili kečup

První Světová výstava ve Spojených státech se udála v roce 1876. Představil se tu komerční psací stroj a exponáty související se železniční dopravou. Velkou senzaci ovšem vyvolal dnes už obyčejný kečup.

8. Benito Mussolini plánoval Světovou výstavu i novou čtvrť

Itálie usilovala o pořádání výstavy v roce 1942, tedy za druhé světové války. Benito Mussolini chtěl v Římě vybudovat novou čtvrť a dodat tak italské metropoli antickou velikost a slávu. EXPO 1942 se však nakonec kvůli válce nekonalo.

Bruselský sen / československá účast na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60. let /

9. EXPO 58, první významná výstava po válce

Výstava je dnes známá díky Atomiu, obřímu modelu buňky krystalové mřížky železa. Tato stavba dosahuje výšky 102 metrů a dnes je dominantou Bruselu.

10. Největší československý úspěch


Jako ohlas československého úspěchu na EXPO 58 se vžilo označení bruselský styl. Do něj se řadí například tramvaj T3 porcelánové servisy od Jaroslava Ježka nebo hračky Libuše Niklové.

EXPO 58 v Bruselu bylo úspěšné také pro Československo, které za svou expozici získalo hned několik ocenění i nejvyšší cenu Zlatou hvězdu. Ta byla udělena za nové techniky v konstrukci demontovatelných pavilonů v kombinaci skla s plastickými hmotami. Velký ohlas vzbudila také budova restaurace, která byla převezena do Prahy. V 90. letech však chátrala a dnes jsou v ní kanceláře.

autor: šše
Spustit audio

Více o tématu