Speciální roboti prozkoumávají pražské podzemí. Vytvářejí vlastní mapy a zjistí, když něco není v pořádku

14. červenec 2022

Čeští vědci trénují roboty, kteří se budou umět sami pohybovat v podzemí. Mohli by kontrolovat podzemní chodby nebo také pomáhat při haváriích. Roboti mají za sebou první testování v pražských kolektorech inženýrských sítí.

Desítky metrů pod Prahou vedou v chodbách kilometry potrubí a kabelů. Běžný člověk se sem obvykle nedostane. Díky snímkům z robotů bychom si ale pražské kolektory mohli prohlédnout aspoň virtuálně. „Roboti, kteří v tom prostředí chodí, si stavějí mapu, aby se lokalizovali. Taková mapa se dá využít právě pro virtuální prohlídky,“ říká Jan Faigl z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Vlastní mapy

Robot si mapu vytváří především proto, aby v podzemí nezabloudil a nenarazil do překážky. Vědci do kolektorů vyslali čtyřnohé roboty podobné psům, kteří natahují čenich do všech stran a zjišťují, co kde je. Místo psí hlavy a čenichu ale mají speciální pohyblivé rameno s kamerami a laserovými měřiči vzdálenosti.

On získá 3D mapu, pak kousek popojde a ta mapa se trošku liší. Uvnitř je algoritmus, který se snaží napasovat ty částečné skeny na sebe. Výsledkem je mapa složená z toho dlouhého koridoru a zároveň robot ví, kde ta měření probíhala,“ vysvětluje Jan Svoboda z Fakulty elektrotechnické.

Robot sám zavolá obsluze

Takto vybavený a vycvičený robot, který by si prošel celou síť, by mohl v budoucnu třeba sám kontrolovat, jestli je podzemní vedení v pořádku. Tím by nahradil zdlouhavou a jednotvárnou práci. „Jednou z variant je, že by napasoval ten aktuální sken na to, co už zná, a zjistil by, že někde třeba něco přečnívá.“

Čtěte také

Jenže situace, že by robot měl rychle z místa volat poplach, se komplikuje, protože z podzemní chodby se nemůže snadno dovolat obsluze. „V podzemí se šíří rádiový signál o dost hůře než ve volném prostoru. Ale tady je prostředí dobře definované, jsou tu dlouhé, monotónní koridory, tak vlastně jsme schopni nasbírat data, která nám umožní stavět modely šíření signálu,“ říká Jan Faigl.

Podle těchto měření by vědci chtěli zjistit, kam by měli v prostoru rozmístit jakési rádiové mezistanici, které signál pošlou do další části chodby, aby robot nezůstal bez spojení. Bude ale zapotřebí ještě mnoho dalších měření, než bude možné poslat roboty do úplně neznámého podzemí. Přece jen se rádiový signál šíří jinak v kolektoru s kovovým vedením a potrubím a jinak v kamenné jeskyni.

autoři: Martin Srb , als
Spustit audio

Související