Pandemie západočeské lázně poznamenala, návrat k normálu potrvá, soudí karlovarský hejtman

Ministerstvo zdravotnictví žádá po krajích, aby otevíraly očkovací centra proti covidu-19 bez nutnosti registrace. Jak v tomto směru postupuje Karlovarský kraj, který letos patřil k nejzasaženějším, co se šíření koronaviru týče? A dočkají se západočeské lázně zápisu na seznam UNESCO? Hostem je Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje z Karlovarské občanské iniciativy.

Zítra má výbor Světového dědictví UNESCO rozhodnout o finálním zápisu 11 lázeňských měst na seznam UNESCO, včetně Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní. Jak je to pro vás důležité?

Je to důležité i pro mě osobně, byla by to obrovská radost. Byl jsem u všeho od roku 2010, vedl jsem mezinárodní skupinu starostů, která zpracovávala nominační dokumentaci. Bylo by to pro mě zadostiučinění, bylo to opravdu hodně práce. Pro kraj a lázeňská města by to byla obrovská přidaná hodnota v jejich zviditelnění se, UNESCO znamená etalon kvality. Jsou tam jen pozitivní dopady.

Oněch 11 lázeňských měst tedy usiluje o zápis společně a nekonkurují si, rozumím tomu správně?

Ano, vznikla rodina 11 evropských lázeňských měst, která postupují společně. Na seznam budou zapsána jako celek. A to je unikátní. 

Vítají to i vaši obyvatelé?

Obecně ano, zvláště v této době, kdy čekáme na výraznější restart turistického ruchu a lázeňství. Před covidem tu navíc panovala obava, abychom nebyli zahlceni jednodenními návštěvníky, kteří se tu otočí na pětníku a zase odjedou. Pokud se zápis na seznam UNESCO podaří, tak to bude pro všechny obrovská deviza, samozřejmě i pro podnikatelský sektor.

Jak lázeňství ve vašem regionu poznamenala pandemie?

Strašně. Na rok jsme byli vyřazeni z klasického lázeňského života, lázně byly až na výjimky zavřeny. Vedlo to k uzavírání hotelů, z nichž některé dosud neotevřely, vedlo to i k odlivu odborníků, nejen lékařských, ale i fyzioterapeutických, do jiných odvětví. Návrat k normálu bude dlouhý a složitý.

Kdy Karlovarský kraj spustí očkování bez registrace? Jaká je vlastně na západě Čech epidemiologická situace? A za jakých podmínek se letos bude konat karlovarský filmový festival? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související