Díl čtvrtý: Bezmezně oddaní

27. květen 2024

Lidé, kteří Richarda obklopovali v posledním roce jeho života, v něm viděli boha. Slepě poslouchali jeho příkazy. Jejich bůh ale začíná být krutý. Bezmezná oddanost přivede Richardovy stoupence až k drastickým lesním rituálům, ve kterých šlo o život. Proč se jich účastnili? A museli dva členové sekty zemřít? Naši reportéři se pomocí všech dostupných svědectví pokusili o rekonstrukci toho, co se v lesích u Českého Šternberka odehrávalo. 

Násilí se v kutnohorské sektě, kterou autoritativně vedl léčitel Richard Šiffer, v posledním roce její existence stupňovalo. V létě roku 2022 kvůli tomu za podivných okolností přišli o život dva členové společenství. Podrobnosti odhaluje nová investigativní podcastová série Radiožurnálu Stoupenci.

Necelé dva měsíce po událostech u Českého Šternberku vůdce sekty Richarda Šiffera usmrtily v jednom pražském bytě dvě jeho nejvěrnější stoupenkyně – zubařka Magdalena a učitelka v důchodu Irena. 

STOUPENCI

Příběh kutnohorské sekty a praktiky jejího vůdce Richarda Šiffera přibližuje nový pětidílný podcast Radiožurnálu Stoupenci. 

1. díl: Léčil nás On
Na začátku byl samozvaný léčitel. Richard Šiffer. Navštěvovali ho klienti, kteří již měli stanovenou diagnózu, ale i jen ti, kteří se necítili dobře. Léčil přikládáním svých rukou na holou kůži. Tvrdil, že říká orgánům v těle, co mají dělat.

2. díl: Vnitřní kruh
Pro část klientů časem přestal Richard být jen léčitelem. Stával se jejich důvěrným přítelem a životním rádcem. Richard sice nevypadal jako duchovní vůdce, ovlivnil ale životy desítek lidí.


3. díl: Richardova pravda
Richard hlásal bizarní teorie a nauky, u žádné nezůstal příliš dlouho. Některým to ale imponuje. Richard se pro ně postupně stává takřka svatým mužem oproštěným od nízkých potřeb. V soukromí byl ale jiný. Co pro něj ženy znamenaly? Jak naléhavý byl jeho hlas?


4. díl: Bezmezně oddaní
Lidé, kteří Richarda obklopovali v posledním roce jeho života, v něm viděli Boha. Slepě poslouchali jeho příkazy. Jejich Bůh ale začíná být krutý. Bezmezná oddanost přivede Richardovy stoupence až k drastickým lesním rituálům, ve kterých šlo o život. Proč se jich účastnili?


5. díl: Z druhého břehu
Richard se po tragických událostech uvnitř jeho společenství rozhodne zemřít. Po jeho smrti jsou jeho stoupenci opuštěni. Pomalu začínají procitat. Ještě dlouho ale mají pocit, že slyší jeho hlas. Kolik času budou ještě potřebovat, aby zapomněli? A mohou vůbec zapomenout?

Jednou z obětí vůdcova blouznění se stal jeho dlouholetý přítel Jiří H. Samozvaný léčitel ho totiž začal vysílat do lesů u hradu Český Šternberk, kde měl dojít k pokání a uvědomění si svých domnělých sexuálních hříchů, kterých se podle vůdce dopustil. Šiffer mu vyčítal dvoudenní soužití v jedné domácnosti se zubařkou Magdalenou, které přitom dvojici sám dříve přikázal.

Šiffer si totiž usmyslel, že spolu měli intimní styk, a rozhodl se, že z nich dostane přesný popis toho, jak probíhal. Následovníkům říkal, že má rád policejní výslechy, a podle toho se i choval: neustále se vracel ke společnému pobytu a vyptával se i na ty nejmenší detaily. Ani s jednou verzí, kterou mu předložili, však nebyl spokojený. Tvrdil totiž, že „pravdu“ zná jen on sám.

Týrání Jiřího bylo podle členů společenství na denním pořádku. Šiffer mu vyhrožoval, že ho přestane „léčit“, a on tak zemře. Měl absolutní moc nad jeho životem. Jiří mu totiž – stejně jako řada dalších – uvěřil, že vidí každý jeho krok i myšlenku. Že mu silou vůle dokáže způsobit vážné onemocnění nebo smrt.

Při jednom takovém pobytu v lese pak mělo dojít k tomu, že za každou špatnou odpověď vůdce sekty poručil nohsledům, aby udeřili Jiřího dřevěnou tyčí. 

Rány do všech částí Jiřího těla ustaly až poté, co nahý muž přistoupil na vůdcovu verzi a přiznal, že se pokusil zubařku znásilnit. V ten moment Šiffer z lesa i s dalšími vyvolenými odešel.

Převoz v kufru auta

Když se členové společenství o dva dny později do lesa vrátili, bylo už pozdě. Jiřího našli v lese v bezvládném stavu, léčitel z místa ujel, a tak se ho snažili dopravit za ním do Kutné Hory. 

„Jiřího H. odnesli, naložili do kufru jeho vozu,“ zrekonstruovali vyšetřovatelé převoz s tím, že řidič při jízdě terénem prorazil chladič.

Trýznivého obřadu se měl zúčastnit i další muž ze společenství – František J., kterému Šiffer taktéž tvrdil, že v sobě nosí nevyřešenou sexuální minulost. Ten se už v předešlých dnech zúčastnil inspekčních výjezdů do lesů a viděl tedy, jak zbědovaně vypadají lidé, kteří se rituálu účastní.

V pondělí měl František J. odvézt skupinu do šternberských lesů svojí dodávkou, na smluvené místo ale nedorazil a ani se neozýval. Druhý den našli kriminalisté jeho tělo mezi obcemi Kozojedy a Truba, asi půl hodiny jízdy autem od Kutné Hory.

Jak a proč František J. zemřel, stále vyšetřuje policie. Někteří členové sekty ale vypověděli, že spáchal sebevraždu. Mohl se podle nich obávat toho, že mu Richard nakáže, aby se do lesního rituálu také zapojil.

DOTAZY NA RELIGIONISTU

V pátek 31. května proběhne od 12.00 hodin živá debata s předním českým religionistou Zdeňkem Vojtíškem, kterou najdete na stránkách webu iROZHLAS.cz a na youtubovém kanále. Pokud máte jakýkoliv dotaz týkající se sekt a nových náboženských hnutí, můžete jej zaslat na e-mailovou adresu stoupenci@rozhlas.cz.

autoři: Vít Kubant , Martin Štorkán , Antonín Viktora , agf
Spustit audio

Více z pořadu