Zvukový záznam ze Slánského procesu je technicky dokonalý. Chystá se digitalizace

10. duben 2018

Český rozhlas převzal od Národního filmového archivu prvních deset magnetických pásů se záznamy z vykonstruovaného procesu s takzvaným spikleneckým centrem Rudolfa Slánského na začátku 50. let. Rozhlasové nahrávky se spolu s filmovými dokumenty ze soudního líčení objevily nedávno ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech.

Kvůli obavám ze znehodnocení vzácného materiálu postupovali pracovníci archivu při prvním poslechu velmi opatrně. Po prvním spuštění se ale veškeré obavy rozplynuly.

„Něco takového jsem ani nečekal. Je to naprosto dokonalý záznam. Kdyby mi někdo řekl, že byl natočený včera, tak bych mu to věřil,“ hodnotí nadšeně kvalitu historického záznamu Miloslav Turek z archivu Českého rozhlasu.

Poklad pro rozhlas i historiky

„Záznamy v roce 1952 pořizoval Československý rozhlas, konkrétně zvukový technik pan Růžička, a jde opravdu o velmi kvalitní práci,“ potvrzuje Dušan Radovanovič, vedoucí Oddělení archivních a programových fondů Českého rozhlasu.

„Je to bezpochyby jeden z největších unikátů, jaký archiv Českého rozhlasu za posledních několik desítek let získal,“ dodává.

Na 177 magnetických páscích je zachyceno více než 6o hodin zvukového záznamu, což dává naději, že se z nich podaří zrekonstruovat celý osmidenní soudní proces. Technici pouze doufají, že při zpracovávání nebude některý z kotoučů mechanicky poškozený.

Po stopách ztracené nahrávky

Jak se vlastně stalo, že nahrávky z rozhlasového archivu zmizely? Podle Dušana Radovanoviče k tomu došlo v roce 1962, kdy se začaly otevírat a přešetřovat staré procesy. Pásy byly proto odvezeny neznámo kam, protože hrozilo nebezpečí, že bude zpochybněn i Slánského proces.

Ležely nejspíš na ministerstvu vnitra, odkud zmizely krátce po sametové revoluci a našly se až nedávno ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech.

K převratnému objevu filmových a zvukových záznamů z politických procesů z 50. let došlo v opuštěné budově zkrachovalé továrny v Panenských Břežanech

Nyní čeká 65 let staré magnetické záznamy převedení do digitální podoby, aby mohly být nahrávky předány ke zpracování historikům i veřejnosti.

Kde budou poté originály uloženy, ještě není rozhodnuto. Český rozhlas doufá, že doplní záznamy z procesu s Miladou Horákovou a další unikátní materiály z 50. let, které už má ve svém archivu.

autoři: jas , and
Spustit audio