Zuzana Čaputová: Chci se podílet na systémových změnách v oblasti justice

Moje cesta k prezidentskému mandátu nevedla přes populismus a osobní útoky. Ve Dvaceti minutách to říká nově zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Populismus bude mít podle ní nadále své zastánce, otázka ale je, zda bude převažovat.

„Snažila jsem se vytvořit voličům na Slovensku nabídku, která by mohla být alternativou ke změně. To je to, co nás spojuje, “ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Čtěte také,Chci spojit slušné lidi.‘ Kiska oznámil založení vlastní strany, spolupracovat chce s Radičovou

S prezidentem Andrejem Kiskou se v mnoha názorech shoduje například v oblasti proevropsky orientovaných hodnot, její profesní příběh je ale jiný. Věnovala se právu a spravedlnosti, což je oblast, ve které má podle ní Slovensko největší deficity.

„Spolu s kolegy máme poměrně přesné představy o tom, kde je třeba systém posunout k lepšímu, například k nezávislejšímu nebo samostatnějšímu fungování některých orgánů politické moci,“ vysvětluje.

Hlava státu může být iniciátorem, motivátorem a spojovatelem lidí, kteří po změně touží, v oblasti práva pak má jmenovací pravomoci.

 „Je na prezidentovi, jaké osoby a osobnosti zasednou do vrcholných pozicí a justičních orgánů,“ vysvětluje s tím, že její ambicí je podílet se na systémových změnách, které se týkají fungování justice i dalších oblastí.

„Mým záměrem je pokusit se prosadit jisté změny, které se týkají volby a jmenování generálního prokurátora, která nás čeká příští rok,“ uzavírá.

Podle Financial Times je vítězství Zuzany Čaputové ve slovenských prezidentských volbách zábleskem naděje v regionu, kde kvete autoritářství a politika prorůstá s podnikáním.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související