Zůstávám skeptikem, a zvlášť co se týče internetu, říká autor švédských thrillerů Anders de la Motte

16. květen 2014

V polovině května se Praha už tradičně na čtyři dny promění v město knihy. Od čtvrtka do neděle se totiž na pražském Výstavišti koná veletrh Svět knihy s bohatým programem pro fanoušky literatury všeho druhu. Hostem letošního veletrhu je mezi jinými i úspěšný švédský spisovatel Anders de la Motte, jehož knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků.

V České republice ovšem není poprvé. „Byl jsem tu pětkrát nebo šestkrát, mám Českou republiku a Prahu velmi rád,“ říká švédský spisovatel. „Svoji druhou knihu Buzz jsem dokonce částečně psal tady.“

Bývalý policista a odborník na bezpečnostní služby napsal sérii velmi oblíbených thrillerů a stal se tak jedním z úspěšných spisovatelů současné nové vlny skandinávské kriminální literatury.

Tajné služby by neměly sledovat běžné občany

Hlavním tématem jeho knih je zneužití IT technologií a moderních sociálních sítí, s nímž přišel ještě předtím, než se začaly vynořovat skutečné kauzy v této oblasti. Byla za tím moje představivost spolu s tím, že jsem v té oblasti pracoval, říká k tomu.

Čtěte také

„Pokud jsou informace někde k dispozici, tak je zkrátka využijete. A nepřišlo mi až tak nemožné, že by se o ně mohly zajímat i tajné služby,“ vysvětluje, jak se mu podařilo předpovědět celospolečenský fenomén.

Ve světě internetu není podle švédského spisovatele možné věřit nikomu a ničemu: „Zůstávám skeptikem, nikdy nemůžete vědět, kdo je na druhé straně za klávesnicí.“

Už píšu novou sérii

Svoji úspěšnou kriminální trilogii Bubble, Buzz a Game pokládá Anders de la Motte za uzavřenou, ale už pracuje na nové. „Nedávno mi vyšla ve Švédsku čtvrtá kniha, první kniha z nové série, jmenuje se Memorandum,“ říká s tím, že by měla brzy vyjít i v češtině.

O čem bude jeho nová série thrillerů a čeká některá z jeho děl zfilmování? Proč je podle Anderse de la Motte právě severská krimi v posledních letech tak populární? A v čem je specifický jazyk jeho knih?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio