Zubaři zavírají své ordinace

7. srpen 2006
Pod kůži

Hodně pacientů, kteří byli objednáni k zubaři, klepalo na dveře svých ordinací marně. Stomatologové totiž neúmyslně překročili státem nastavené limity péče a ordinace zavřeli. V lepším případě museli klienty odmítnout a přeobjednat, jinak by pracovali zadarmo. Napětí mezi ministerstvem zdravotnictví a stomatology kvůli sporům o proplácení péče přetrvává. Není totiž jasné, jaká pravidla budou nastavena na tento půlrok.

Jan HRBÁČEK:
Na vině jsou podle všeho špatně nastavené limity. Do těch se zubaři nevešli v prvními půlroce především u klientů malých pojišťoven. A rukojmím těchto opatření se tak nestal nikdo jiný než pacient. Kritická byla situace zejména na Vysočině. Jak se s problémem vyrovnal stomatolog Milan Hanusek, který má dvě ordinace ve Šlapanově a Štokách u Havlíčkova Brodu?

Milan HANUSEK, stomatolog:
Limit na pololetí jsem vyčerpal v květnu. Do půlky června jsem pracoval v podstatě zadarmo, ale dál už jsem nemohl, proto jsem musel ordinaci zavřít na čtrnáct dní. Pacienti ví, proč tam nejsem, ale je to nemusí zajímat. Oni chtějí ošetřit.

Jan HRBÁČEK:
Jeho kolega z Třešti u Jihlavy Zdeněk Vašek překročil limit u Pojišťovny ministerstva vnitra. Ta mu ho sice po urgenci zvýšila, ale...

Zdeněk VAŠEK, stomatolog:
Přesto jsme byli nuceni přeobjednávat odkladnou péči.

Jan HRBÁČEK:
Jen na vysvětlenou, průměrná čekací doba na ošetření u zubaře čítá asi tři měsíce. Stomatologové viní z problémů ministra Davida Ratha. Ministerstvo zdravotnictví ale odmítá, že by chtělo zubařům diktovat podmínky. Jeho mluvčí Jana Kocová říká.

Jana KOCOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Je to záležitostí zdravotních pojišťoven a poskytovatelů. Zdravotní pojišťovny měly učinit takové kroky, aby neseriózním jednáním zubařů nebyli poškozeni jejich pojištěnci.

Jan HRBÁČEK:
S tímto argumentem ale nesouhlasí šéf České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Jiří PEKÁREK, prezident České stomatologické komory:
Ty limity byly dány úmluvou mezi tehdejším prezidentem České lékařské komory, doktorem Rathem, panem premiérem Paroubkem a zdravotními pojišťovnami, které jednoznačně řekly, že na zdravotnická zařízení by mělo být dáváno zhruba sto tři procenta srovnávacího období.

Jan HRBÁČEK:
Nejistá situace se přelévá i do druhé půle letošního roku. Problémem jsou teď nové smlouvy a především jejich možné dodatky. Některé zdravotní pojišťovny je automaticky prodloužily, pokud je zubaři nevypověděli, ale...

Jiří PEKÁREK, prezident České stomatologické komory:
Některé pojišťovny jako Vojenská zdravotní pojišťovna bohužel nerozeslaly do doby, dokud smlouva nekončila, dodatky, takže v současné době jsou zde nesmluvní vztahy. Bohužel ty dohody na druhé pololetí se ocitly v určitém právním vakuu, protože novelizace zákona, kterou předložilo ministerstvo zdravotnictví, nepočítala vůbec se způsobem, jakým se ceny na druhé pololetí upravují. A v současné době ministerstvo zdravotnictví velmi silně zasahuje do našich dohod a hrozí, že ty dohody nebudou realizovány a že ten zmatek bude ještě větší.

Jan HRBÁČEK:
Upozorňuje šéf stomatologů Pekárek. Zubaři, kteří nemají smlouvy, dostávají od pojišťoven zálohy. Zhruba devadesát procent zálohy ale padne do nákladů. Pokud stomatolog smlouvu podepíše, pojišťovna zpětně dopočítá, kolik peněz lékař dostane. Pokud ji nepodepíše, bude muset celou zálohu vrátit a proinvestované náklady vrátí ze svého. Pozitivem je prozatím alespoň nastavení limitů na sto tři procenta oproti předchozímu roku celkově na všechny pojišťovny. Limity by tedy neměly být nastaveny individuálně na každou pojišťovnu jako doposud a zubní lékaři by neměli mít problém tuto hranici dodržet. Zubaři se přesto ze strany státu obávají dalšího nepříjemného překvapení, které může přijít. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Kocová tvrdí, že stát musí sektor stomatologické péče nadále regulovat.

Jana KOCOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Prostředky veřejného zdravotního pojištění jsou omezeny. Trh zde nebude nikdy, vždy musí být určitá forma regulace. Nelze si to představit tak, že nastane volný trh bez absolutně dání nějakých určitých mantinelů, protože v ten moment by se mohlo stát, že bude skutečně poškozen pacient.

Jan HRBÁČEK:
Jak tedy vnímají zubaři stávající právní vakuum? Lékař Hanusek ze Šlapanova říká:

Milan HANUSEK, stomatolog:
Já momentálně pracuju a nevím, na základě čeho to budu účtovat, na základě čeho dostanu proplaceno, kolik dostanu proplaceno.

Jan HRBÁČEK:
Pojďme teď trochu počítat. Populističtí kritici stomatologů tvrdí, že zubaři vydělávají hodně a chtějí ještě víc. Zdeněk Vašek oponuje a vysvětluje, jak by to vypadalo, kdyby svému klientovi vyráběl totální zubní protézu po vyčerpání limitu u pojišťovny. Dodejme, že výroba zubní protézy obnáší běžně pět návštěv ordinace.

Zdeněk VAŠEK, stomatolog:
Já za to dostanu od pojišťovny šest tisíc korun. Z těchto šesti tisíc korun zaplatím laboratoři, která mi tyto zuby vyrobila čtyři tisíce korun. Když bych byl nad tímto limitem, nejenže bych udělal práci zadarmo, ale zaplatil bych vlastně té laboratoři ty čtyři tisíce korun. Čili bych šel do práce a ještě bych za to zaplatil.

Jan HRBÁČEK:
Stomatolog Hanusek jde ve výpočtech ještě dál. Tvrdí, že například ministerstvo informace o výdělcích zubařů úmyslně zkresluje.

Milan HANUSEK, stomatolog:
Pojišťovna opravdu posílá na mé konto průměrně okolo sto padesáti tisíc měsíčně, ale z toho se musí odečíst veškeré náklady, které jsou zhruba sto padesát tisíc. Takže k tomu je třeba přičíst něco, co vyberu v hotovosti, ale rozhodně to není tak, že mi zbyde sto padesát, dvě stě tisíc čistého zisku.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Zubařské ordinace navštívil, pracovně pochopitelně, kolega Jan Hrbáček.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu