Ztratili jsme cit naslouchat svému tělu. Čínské bojové umění Tchaj-ťi ukazuje cestu zpátky k sobě

21. listopad 2014

Čínské bojové umění Tchaj-ťi začala zhruba před čtyřmi stoletími rozvíjet rodina Čchen. Radek Kolář, výkonný ředitel a hlavní trenér Akademie Taiji, zástupce ředitele městské čínské školy kung fu v Chu-lu-Tau a předseda Evropské asociace Chenjiagou Taijiquan, je pokračovatelem dvacáté generace této linie. Je to velká čest, říká skromně v rozhovoru s Michaelou van Erne.

„Stal jsem se osobním žákem mistra, který byl pokračovatelem devatenácté generace rodiny Čchen. Proto mi přisuzují tento titul,“ vysvětluje hned v úvodu Radek Kolář, který přišel do studia Večerního Radiožurnálu mimo jiné vyvrátit zažité předsudky a klišé spojované s bojovým uměním.

Čtěte také

Tchaj-ťi nevyžaduje žádné vstupní znalosti či dovednosti. „Každý se zlepšuje od úrovně, na které do cvičení vstoupil,“ ubezpečuje Radek Kolář. „Je to měkký styl založený hodně na technice a práci s dechem, a je tedy vhodný i pro lidi se slabší konstitucí, tedy i pro ženy.“

I když Tchaj-ťi nemá žádná fyzická, mentální ani věková omezení, stále jde v základu bojové umění, které vyžaduje fyzickou kondici. Válečníkem se tedy například osoba vyššího věku pravděpodobně nestane.

Dech, mysl a tělo

Systém Tchaj-ťi ovšem zahrnuje víc tréninkových technik je pro lidi z celého světa nejpřitažlivější cvičení sestav, protože rozvíjí nejen bojové schopnosti. „Proto se cvičí i v dobách hlubokého míru,“ usmívá se Radek Kolář.


Každá touha nebo snaha náš dech zkracuje. Cvičení je cesta k sobě, uvědomění si sám sebe.

Součástí cvičení je i technika práce s vnitřní energií a s dechem nazývaná Čchi-kung. „Důležitý je klid, aby se dech mohl prohloubit, s ním se pak prohlubuje i proudění energie Čchi,“ vysvětluje její základní princip.

Většina z nás je orientována do svého okolí, tělo při tom funguje jako jakýsi náš sluha. Soustředění se na vnitřní rytmy vlastního těla se proto musíme znovu učit.

Jak velkým handicapem může být pro zájemce o Tchaj-ťi neznalost čínštiny? Jaké je to být žákem skutečného čínského mistra bojových umění? A jak může stav mysli ovlivnit naše fyzické zdraví?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio