Ztrácíme pokoru. Archeopark ve Všestarech dává všem návštěvníkům možnost se k ní zase vrátit

14. červen 2020

Archeopark ve Všestarech musí kvůli koronaviru sice fungovat trochu jinak než v minulých letech. I letos ale chce návštěvníkům nabídnout možnost na pravěk si doslova sáhnout. Na přelomu května a června otevřeli i venkovní expozici, kde si návštěvníci mohou mimo jiné vyzkoušet i pravěké metody řezání, broušení nebo vrtání kamene. 

V archeoparku je slyšet zvuk vrtání replikou primitivního pravěkého vrtáku do tvrdého kamene. Právě tuhle metodu zkoušejí experimentální archeologové už několik let.

Čtěte také

Hodinu i dvě, prakticky den co den usedá ke stroji Karel Kučírek.
„Stále mne to baví, protože pořád přicházíme na něco nového a zajímavého."

Teď si třeba archeologové potvrdili domněnku, že vrtat do kamene se dá i dřevem, konkrétně bezovou hůlkou.

Není to nic pro netrpělivé povahy, usmívá se ředitel Archeoparku ve Všestarech Radomír Tichý,
„Plus mínus jeden milimetr za hodinu, což se může zdát málo. Ale když ten kámen má tloušťku třeba nějakých 27 milimetrů, tak to představuje kolem 25 hodin práce. A to v podmínkách pravěku znamená řekněme tři dny. Nám se to dnes zdá málo, dříve jsme si mysleli, že vše trvalo týdny a týdny."

Vrtání kamene pravěkou metodou

Nejen vrtání, ale také broušení nebo řezání kamene si budou moci návštěvníci archeoparku doslova osahat.

Iva Dohnálková má před sebou plochý kámen, který se pokouší kouskem dalšího kamene rozpůlit.
„Tím tady pomalu vzniká drážka v kameni, za použití kamenných pilek tak, abychom dostali polotovar, který bude co nejlépe opracovatelný broušením do výsledného tvaru. Ubývají tak zhruba dva milimetry za hodinu."

Virtuální prohlídka Archeoparku ve Všestarech je součástí aplikace Visit.More

A proč to všechno? Co archeology k desítkám hodin podobné činnosti vede?

Čtěte také

Důvody jsou vědecké, ale i lidské, říká Radomír Tichý.
„Já myslím, že nám to pořád dává onu pokoru, kterou my dnes evidentně ztrácíme. Jsme sice obklopeni nejnovější technologií, ale začíná nám utíkat ta mechanická podstata řešení světa, A tohle nám dává možnost se k ní vrátit."

Archeopark ve Všestarech je otevřený každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Podle Radomíra Tichého se dá přijít kdykoli, tři časy - v 11, ve 13 a ve 14 hodin - jsou ale zajímavější, s venkovní částí areálu se seznámíte za asistence průvodce.

Naplánovat si cestu do pravěku a získat víc informací je možné na webových stránkách www.archeoparkvsestary.cz

„Ona třináctá hodina by měla sloužit i k nějakým venkovním představením. Konkrétně k představení římské zbroje a Římanů, abychom tomu dodali trochu děje."

Šest dní v týdnu bude otevřeno až do konce prázdnin, v září, říjnu a na začátku listopadu pak můžete do Archeoparku ve Všestarech o víkendech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související