Ztracený kanadský klenot Cirque du Soleil se vrací s dechberoucí akrobacií

18. květen 2017

Balet, akrobacie, barevné kostýmy nejneuvěřitelnějších stvoření a chytlavá hudba. To jsou prvky, kterými představení Cirque du Soleil upoutají na první pohled. Kritika nešetří uzáním a diváci nadšením. Po celém světě už některé z představení původně kanadského souboru vidělo přes dvanáct milionů diváků. Od čtvrtku do neděle se k nim můžou připojit další tisíce v pražské O2 Areně na inscenaci Varekai.

Příběh Varekai začíná ve chvíli, kdy osamělý mladý muž opustí nebe a s padákem přistane ve stínu kouzelného lesa. Ten tvoří zvláštní svět plný fantastických tvorů. Mezi nimi hlavní hrdina zažije mimořádné a absurdní dobrodružství. V tento den na okraji času, v čistém místě s nekonečnými možnostmi, se probouzí k životu nově nalezený zázrak tajemství světa a mysli.

„Sluneční cirkus“ vznikl jako nápad skupiny dvaceti mladých lidí, kteří se dali dohromady, aby pobavili a rozesmáli diváky. Psal se rok 1984 a od té doby kanadská skupina proslula svými originálními artistickými vystoupeními po celém světě.


Kanada prodejem ztratila jeden ze svých nejvýznamnějších podniků.Patrick Leroux, kanadský odborník na kulturní politiku

Legendární soubor už ale nepatří Kanaďanům. Z důvodu ekonomické krize v roce 2012 musel soubor zrušit několik vystoupení a propustit stovky lidí. Vše nakonec vedlo k prodeji Američanům a Číňanům. Šedesát procent koupila americká investiční firma TPG Capital a dvacetiprocentní podíl nyní vlastní čínská firma Fosun Group.

Představení Varekai znamená v romském jazyce tuláků kdekoliv. Cirque du Soleil s ním vystoupí v pražské O2 aréně a do neděle hned šestkrát.

„Vyprávíme o světě, který je tady a teď,“ říká dramaturgyně Theater Bremen Viktorie Knotková
Uhrančivý festival člověčí muziky přímo v srdci přírodního parku. To je Folkové Chvojení
Četli ve vodojemu a na střechách. Noc literatury představila současné světové romány

autoři: jaw , Regina Květoňová
Spustit audio