Zrestaurovaný snímek Sunset Blvd zahájí putovní přehlídku Projekt 100

24. leden 2013

Americkou klasikou začne letošní ročník putovní filmové přehlídky Projekt 100. V pražském kině Aero večer promítnou zrestaurovaný film Sunset Blvd z roku 1950. V březnu nabídne Projekt 100 western Tenkrát na západě, v květnu pak snímek bratří Coenů Big Lebowski a v srpnu zrestaurovaná kopie filmu režiséra Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci.

Sunset Boulevard je film z roku 1950 a v květnu 1989 ho Kongresová knihovna zvolila za jedno z pětadvaceti přelomových děl americké kinematografie.

„Je to jeden z nejslavnějších hollywoodských filmů jednoho z nejšikovnějších a nejlegendárnějších hollywoodských tvůrců Billyho Wildera. Je to podle mě velmi reprezentativní start, restaurován byl ve vysokém rozlišení,“ říká dramaturg Projektu 100 Jan Jílek.

Sunset Boulevard je mimo jiné ulice v Los Angeles. Snímek popisuje touhu bývalé hvězdy němého filmu Normy Desmondové po comebacku, která si za tímto účelem najme neúspěšného scenáristu. Film zaujal i porotce filmové akademie, získal 11 nominací na Oscara, z nichž hned tři proměnil.

Mezi čtyřmi snímky letošního ročníku Projektu 100 je ale jen jeden český, který je zrestaurovaný, a sice Jasného Všichni dobří rodáci. Digitalizovaných kopií českých snímků je jednoduše málo, dodává dramaturg Jílek.

„Je to paradoxní situace, máme více než šedesát digitalizovaných kin, ale nemáme skoro žádné digitalizované filmy. Třeba Slováci to zase mají obráceně, velkou část svého filmového dědictví mají digitalizovanou, ale digitalizovaných kin je u nich málo. Zároveň jsme ale moc nechtěli uvádět v Projektu 100 slovenskou a československou klasiku, protože – když to řeknu na rovinu – by na to přišly řádově stovky diváků.“

autoři: tej , pkr
Spustit audio